Csupán négy hónappal a háború előtt Németország azt állította, hogy az orosz gázvezeték nem jelent kockázatot – írta meg a Politico. A lap beszámolt arról, hogy még az előző német kormány készített egy jelentést, amiben leszögezik, hogy az orosz földgázszállítások nem jelentenek energiafüggőséget Európa és Németország számára.

Hirdetés

A német kormány négy hónappal a háború kitörése előtt elfogadott egy szigorúan titkos biztonsági értékelést az Északi Áramlat 2 vezetékről.

Ezt a dokumentumot csütörtökön nyilvánosságra hozták.

A 2021. október 26-i keltezésű dokumentumot Angela Merkel volt kancellár leköszönő kormányának utolsó napjaiban fogadták el, amelyben Németország jelenlegi vezetője, Olaf Scholz alkancellárként kulcsszerepet játszott. A meglehetősen vitatható vélemény rendkívül naiv módon látta a kockázatokat, amelyeket Németországnak az orosz gázszállításoktól való jelentős függősége jelent. Mint ismeretes, a függőség Moszkva háborúját megelőző években nőtt.

A dokumentum elutasította kelet-európai partnerek, például Lengyelország és Ukrajna aggodalmait is, amelyek már régóta figyelmeztettek arra, hogy az Északi Áramlat 2 növeli a Putyin által elkövetett energetikai zsarolás kockázatát.

Korábban írtuk

(Mandiner)