Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

„Minden alkalommal, amikor beszélgetünk, Zelenszkij elnök úr hangjában egy olyan ember kérlelhetetlen elszántságát hallom, aki mélyen vallja népe iránti elkötelezettségét, és nap mint nap megfelel annak a komoly felelősségnek, hogy átsegítse nemzetét ezen a sötét és nehéz órán” – írta Biden.

Méltatását így zárta: „A szabad világ nemzetei Zelenszkij elnök példáján felbuzdulva egységesebbek, elszántabbak és céltudatosabbak, mint bármikor a közelmúlt történelmében. Az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink támogatásával [Zelenszkij] beírta magát a történelemben, bebizonyította a világnak, hogy Ukrajna hosszú időn át képes kitartani, és népe végül kiharcolja majd a régóta vágyott, demokratikus jövőt.”

Biden és Zelenszkij beszélgetései azonban nem mindig voltak kifejezetten barátiak. Zelenszkij még a háború kitörése előtt azért ostorozta Bident, amiért az nem volt hajlandó szankciókat bevezetni az Oroszország által Európába tervezett Északi Áramlat 2 gázvezeték ellen. A két elnök nyilvánosan kifejezte egyet nem értését az orosz invázió fenyegetésével kapcsolatban, és Zelenszkij visszautasította, amikor Biden arra kérte, meneküljön el az országból. Biden ignorálta, amikor Zelenszkij többször kérte, hogy találkozzon vele, mielőtt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal.

A Time legbefolyásosabb embereket összegyűjtő listáján politikai és üzleti vezetők, illetve a szórakoztatóipar képviselői szerepelnek. Az idei politikai nehézsúlyúak között szerepelt Zelenszkij fő ellensége, Vlagyimir Putyin is, akinek ironikus méltatását az orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij írta.

Korábban írtuk

(forrás)