Fotó: Twitter
Hirdetés

Tegnap volt Sztyepan Bandera születésének 114. évfordulója, emiatt elszórtan több helyen is ünnepeltek ukrán nacionalista csoportok az országban – olvasható a Portfolio cikkében. A portálon azt írják: Sztyepan Bandera az ukrán történelem egyik legellentmondásossal figurája, hiszen amellett, hogy a második világháborúban a Szovjetunió, majd később a náci Németország ellen harcolt egy független Ukrajnáért, egy ideig együttműködött a náci német katonai hírszerzéssel, az Abwehrrel, illetve szervezete, az OUN-B tagjai részt vettek számos lengyel és zsidó származású ember lemészárolásában Galíciában.

Az évfordulóról az ukrán parlament is megemlékezett, amely Twitter-oldalán egy képet osztott meg, ezen Valerij Zaluzsnij, Ukrajna katonai vezérkarának főnöke fotózkodik egy Bandera-képpel.

A bejegyzés kiverte a biztosítékot Lengyelországban, a kommentmezőt elárasztották a dühös, csalódott lengyelek, akik arra mutatnak rá:

Bandera lengyelek százezreinek haláláért felelős, ez a megnyilvánulás pedig rontja a lengyel-ukrán testvéri kapcsolatok erősségét.

Korábban írtuk

„Bandera egy gyilkos volt, aki lengyel civilek 100 ezreinek szörnyű haláláért felelős 1943 és 1944 között. Számomra nagyon meglepő, hogy az ukrán barátaink, miközben egy ehhez hasonló szörnyeteg ellen harcolnak, ezt dicsőítik” – kommentálja Kacper Płażyński lengyel parlamenti képviselő, a lengyel Szejm Európai Uniós ügyekért felelős főbiztosa.