Egy úgynevezett bölcsek tanácsa tanulmányozza majd az elkövetkező időszak magyarországi fejleményeit és ennek kapcsán értékelést készít a Fidesz politikájáról – közölte Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetője a pártcsalád szerdai brüsszeli tanácskozását követő sajtóértekezletén, ismertetve, hogy a tanácskozáson döntés született a Fidesz EPP-beli tagságának felfüggesztéséről. A döntés – mint arra az EPP honlapján megjelent közlemény is utalt –  az EPP elnöksége és a Fidesz közös javaslata nyomán született. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Weber utalt arra, hogy a háromfős testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

A frakcióvezető – aki az EPP csúcsjelöltje a májusi európai parlamenti választásokon – kijelentette, hogy nem került le a napirendről a Fidesz kizárása a pártcsaládból. 

Azt hangoztatta, hogy a tagság felfüggesztése – mint fogalmazott – szükséges lépés volt, a kizárás azonban „nem került le a napirendről”.

A német konzervatív politikus a magyar kormánypárt tagságának felfüggesztésével kapcsolatban kijelentette: hosszú időre van szükség ahhoz, hogy ismét helyreállhasson a bizalom az EPP és a Fidesz között.

Az EPP-tagság felfüggesztésének gyakorlati következményei között említette Weber, hogy Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az Európai Unió csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán. Továbbá közölte azt is, hogy a Fidesz nem jelölhet politikust az EPP különböző tisztségeire, és nem szólhat bele az EPP jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Az EPP szerdai politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a Fidesz tagságának kompromisszumos felfüggesztése mellett, míg hárman ellene.

Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök a tanácskozást követő brüsszeli sajtóértekezletén bejelentette: A Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Orbán Viktor közölte: azt a megoldást választottuk, hogy amíg a felkért három bölcs ember elkészül a jelentésével, addig „magunk részéről (…) egyoldalúan mi felfüggesztjük a jogaink gyakorlását és megvárjuk ennek a három ember jelentését, és utána ismét leülünk a néppárttal”. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország politikája változatlan, ezt világossá tette az EPP politikai közgyűlésén is.

Joseph Daul, az EPP elnöke az ülést követően tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a néppárt, az Európai Uniót alapító atyák pártjaként az értékek közvetítője, és annak is kell maradnia. Minden tagpártnak tiszteletben kell tartania azokat az elveket, amelyek a pártcsoportot egyesítik.

Kiemelte, a közös javaslat alapján meghozott kompromisszumos döntés nem volt könnyű. A pártcsalád ugyanis nem tud kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás és kutatás szabadsága, vagy a kisebbségek jogai tekintetében. Az EU-ellenes retorika elfogadhatatlan. Meg kell szüntetni az EPP és a Fidesz közötti nézetkülönbségeket – tette hozzá.

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túlságosan túl késő van az EPP „orbánizálódásának” és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett.

Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő a szociáldemokrata EP-frakció honlapján közzétett nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése nem oldja meg a mélyen gyökerező problémát, mivel a magyar kormánypárt „a félelem, a gyűlölet és az megosztás” politikáját követi. 

Mindaddig, amíg a Fidesz az EPP tagja marad, mind az EU, mind pedig a jelenlegi legnagyobb európai pártcsalád „Orbán és követőinek piszkos politikai játékainak túszává válnak” – húzta alá a szocialista politikus.

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon – közölte a zöldpárti képviselő.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény „politikai trükk”, aminek következtében „az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére”. A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz – tette ho

Az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlésén arról hozott kompromisszumos döntést, hogy meghatározatlan időre felfüggesztik a Fidesz néppárti tagságát, valamint Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke vezetésével bölcsek tanácsát hoznak létre, amely a magyar kormány által kijelölt tárgyalókkal egyeztetve készít jelentést a kötelezettségek teljesítéséről.