Armin Laschet tájékoztatóján hangsúlyozta: a Bundestag-választás szoros eredménye azt jelenti, hogy egyik „egykori nagy néppárt” – azaz a CDU/CSU és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) – sem kapott egyértelmű felhatalmazást a kormányalakításra.

Hirdetés

Ilyen helyzet még nem fordult elő, a CDU/CSU-ban eddig a választás másnapján mindig tudták, hogy kormányon vagy ellenzékben töltik-e a következő ciklust – mondta a kancellárjelölt. Kifejtette: a CDU/CSU-t és az SPD-t alig egy százalékpont választja el egymástól, ezért a választási eredmény helyett az a döntő tényező, hogy melyik erő tud többséget szervezni maga köré a parlamentben. A CDU/CSU így készen áll tárgyalni a kormányzati együttműködésről a Zöldekkel és a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP), a Bundestag azon pártjaival, amelyekkel az SPD is kormányozni kíván.

Armin Laschet elmondta, hogy a CDU/CSU fájdalmas veszteségeket szenvedett a választáson, és ebben személyesen is van felelőssége. Ugyanakkor CDU-elnöki tisztségétől nem kíván megválni – tette világossá a politikus, aki a pártelnöki pozíció mellett az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormány miniszterelnöki tisztségét is betölti.

Azzal kapcsolatban, hogy a CDU tartományi listáján Bundestag-mandátumot szerzett, és a két tisztség összeférhetetlensége miatt legkésőbb az október 26-ra tervezett alakuló ülésig döntenie kell a képviselői és a tartományi kormányfői pozíció között, azt mondta, hogy ahogy a kampányban, úgy a kampány után is minden miniszterelnöki feladatát elvégzi.

Kiemelte, hogy a választás tanulságait egy „strukturált folyamat” révén dolgozzák fel a CDU-ban, de egyelőre inkább arra törekednek, hogy minél gyorsabban feltárják, milyen kormánya lehet Németországnak.

A pártszövetség másik vezetője, Markus Söder CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök pártja vezető testületeinek hétfői müncheni ülése után ugyancsak azt mondta, hogy második helyezettként nem követelhetik maguknak a kormányalakítás jogát. Ugyanakkor az ország sorsának alakulása iránt érzett felelősség azt diktálja, hogy „felajánlják” a tárgyalás lehetőségét a Zöldeknek és az FDP-nek – mondta.

Markus Söder arról is szólt, hogy nagyon őszintén és komolyan, a tudomány eszközeivel is fel kell dolgozni a minden korábbinál rosszabb választási szereplést, és ennek a következő hetekben meg kell történnie.

A vasárnapi Bundestag-választáson az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, a hivatalos előzetes végeredmény szerint 25,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.

A CDU/CSU története leggyengébb teljesítményével lett a második, 24,1 százalékot szerzett, 8,8 százalékponttal kevesebbet a 2017-es 32,9 százaléknál.

Korábban írtuk