A szlovén parlament 54 nem szavazattal 25 igen szavazat ellenében csütörtökön elutasította a jobboldali pártok véleménynyilvánító népszavazás kiírására vonatkozó javaslatát az ENSZ globális migrációs csomagjáról, amelyet a szlovén kormány még decemberben jóváhagyott Marrákesben – közölte a helyi sajtó.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A parlament szerdai plenáris ülésén vitatta meg a beadványt. Janez Jansa, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke akkor kiemelte, hogy a megállapodás jóváhagyása törvénytelen és alkotmányellenes volt. Hozzátette: meg kell hagyni az állampolgároknak a döntés jogát. 

Az ötpárti, baloldali kisebbségi koalíciós kormány képviselői úgy vélték, hogy a véleménynyilvánító népszavazásnak nincs jogalapja, és a nemzetgyűlés csak a hatáskörébe tartozó kérdésekben kezdeményezheti referendum kiírását. 

A kormány szerint a nemzetközi szerződések – mint a globális megállapodás – elfogadása a kabinet, nem pedig a parlament feladata. Ugyanakkor rámutattak arra is, hogy a kérdés megfogalmazása nem világos. Nem lehet a migráció kihívásaira adott konkrét döntéseket az emberek érzelmeire bízni – hangsúlyozták. 

Branko Grims (SDS) ellenzéki képviselő szerint azonban a referendum kiírása indokolt, mert az ENSZ migrációs csomagja alapján a parlamentnek számos törvényt és más, jogi megoldást kell majd elfogadnia, ami pedig a parlament hatáskörébe tartozik.

Az ellenzék tiltakozása ellenére a szlovén kormány támogatta és december 10-én csatlakozott az ENSZ globális migrációs csomagjához, amely folyamatból kilépett az Egyesült Államok és több európai uniós ország, köztük Magyarország is. 

Bár most került napirendre, a két jobboldali ellenzéki párt, az SDS és a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) még november 21-én terjesztett be a parlamentnek véleménynyilvánító népszavazás kiírására tett javaslatát. A kérdés úgy hangzott: „Ön támogatja-e Szlovénia csatlakozását a biztonságos, szabályozott és legális migrációról szóló globális megállapodáshoz, amely egyenlőséget von legális és illegális migráció között?”