A legmagasabb bizalmi indexet Andrej Babis, az ellenzéki ANO elnöke, volt kormányfő, Tomio Okamura, az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom elnöke, valamint Milos Zeman államfő esetében mutatták ki.

Hirdetés

Andrej Babisban a megkérdezettek 45 százaléka bízik, míg 50 százalékuk nem, Tomio Okamurában 43 százalékuk bízik, és 50 százalékuk nem, míg az államfői bársonyszékéből márciusban távozó Milos Zemanban 35 százalékuk bízik, a megkérdezettek 61 százaléka nem.

Összehasonlításul: Václav Klausban, Zeman elődjében, mandátuma végén a megkérdezettek 26 százaléka bízott. Egy hónappal korábban Klaus bizalmi indexe még 53 százalékos volt, de 2013 januári amnesztiája, amely nagy indulatokat váltott ki, és amelyet a közvélemény ellenérzésekkel fogadott, nagyon megtépázta a volt elnök babérjait. Klaus amnesztiája alapján ugyanis több mint 110 ezer büntetést töröltek el, köztük olyan emberekét is, akik súlyos gazdasági visszaéléseket követtek el, s a büntetésüket a közvélemény és a sajtó indokoltnak tartotta.

Zeman bizalmi indexe 2013 márciusi beiktatásakor 51 százalékon volt, de az utóbbi években folyamatosan csökkent.

Korábban írtuk

Petr Fiala jelenlegi miniszterelnökben a megkérdezettek 34 százaléka, Vít Rakusan kormányfőhelyettesben, belügyminiszterben 32 százaléka bízik.

A leginkább elutasított politikus Markéta Pekarová Adamová, a képviselőház elnöke, a TOP 09 párt vezetője. Pekarovában a megkérdezettek 20 százaléka fektet bizalmat, míg 65 százalék elutasítja.

A felmérésből kiderült, hogy a kormány minisztereinek mintegy harmadát a megkérdezettek több mint fele nem is ismerte.

Petr Pavel, a január végén megválasztott új cseh köztársasági elnök még nem szerepelt a felmérésben.