Fotó: ShutterStock.com, MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

Olaszországban – mint a hírügynökségek írják – megbénult a kormányzati döntéshozatal, miközben a Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) rivális kampányt folytat a vasárnap esedékes európai parlamenti (EP) választások előtt

„Világosnak tűnik számomra, hogy az utóbbi néhány hétben a kormánynak volt egy kis gondja azzal, hogy eredményeket mutasson fel” – mondta Giorgetti külföldi újságíróknak.

„Nem folytathatjuk így tovább” – tette hozzá.

Salvini derűlátóbban nyilatkozott a Corriere della Sera, a legnagyobb példányszámú olasz napilapnak. Hangsúlyozta, hogy a kormány nem fog összeomlani. „További négy évig is folytatni fogja munkáját, mert azt jól végezte” – tette hozzá.

A tavalyi olasz parlamenti választásokon az M5S az élen végzett a voksok mintegy 33 százalékával, míg Salvini pártja 17 százalékot szerzett. Legfrissebb közvélemény-kutatások mostanra azonban 20-25 százalékosra becsülik az Öt Csillag Mozgalom támogatottságát, míg a Ligáét nagyjából 30 százalékra teszik.

Giorgetti ugyanakkor utalt arra, hogy Salvini , aki jelenleg kormányfő-helyettes és belügyminiszter, a Liga nagyarányú választási győzelmeesetén a miniszterelnöki tisztségre pályázhat.

A kormányon belüli feszültség mélyülésére utal, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök magánjellegű megbeszélést folytatott szerdán Sergio Mattarella államfővel.