Németországban hat év szabadságvesztésre ítéltek csütörtökön egy 16 éves lányt, aki az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet követőjeként megkéselt egy rendőrt.

Fotó: ShutterStock.com

Az alsó-szászországi Cellében működő tartományi felsőbíróság közleményében Safia G. néven azonosított német-marokkói kettős állampolgárt gyilkossági kísérlet, súlyos testi sértés és külföldi terrorszervezet támogatása miatt ítélték el. A bíróság a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében eljáró szövetségi legfőbb ügyészség indítványát elfogadva szabott ki hat év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést.

Elítéltek egy 20 éves német-szíriai kettős állampolgárságú fiatalembert is, ő két és fél év szabadságvesztés büntetést kapott, amiért tudomást szerzett a lány tervéről, és arról is tudott, hogy az IÁ követője, de nem értesítette a rendőrséget a készülő támadásról, ami bűncselekménynek számít.

Safia G. védője a nem jogerős ítélet kihirdetése után közölte, hogy fellebbez a döntés ellen. A zárt ajtók mögött tartott tárgyalás lezárása után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a lány megbánta tettét, és az életveszélyesen megsebesített rendőrnek levelet is írt, amelyben bocsánatot kért. Mint mondta, nincs a világon olyan terrorista, aki bűnbánatot tart és bocsánatot kér áldozatától.

A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a Hannoverben felnőtt Safia G. – aki jó tanuló volt, iskolájában szerették, gimnáziumi osztályában még diákképviselőnek is megválasztották – legkésőbb 2015 novemberében azonosulhatott az IÁ nézetrendszerével, és egy online üzenetküldő szolgáltatás révén kapcsolatba lépett a terrorszervezet egyik szíriai tagjával. Elhatározta, hogy csatlakozik a dzsihadistákhoz, s 2016 januárban el is utazott Isztambulba, és felvette a kapcsolatot közvetítőkkel, hogy segítsenek neki eljutni Szíriába. Édesanyja azonban utánament a török városba, és hazavitte.

Az IÁ emberei viszont még Isztambulban rábeszélhették arra, hogy Németországban hajtson végre egy „mártír műveletet”. A lány ezzel a céllal ment 2016. február 26-án a hannoveri főpályaudvarra, két konyhakéssel felfegyverkezve.

A szövetségi rendőrség egy munkatársa a pályaudvaron egy rutinellenőrzésen megállította, és elkérte az iratait. A lány kést rántott, és nyakon szúrta a rendőrt, akin életmentő műtétet kellett végezni.

MTI