Carl Bildt korábbi svéd külügyminiszter élesen bírálta a populista Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna, SD) felvetését, amely szerint népszavazást kéne tartani a skandináv ország uniós tagságáról.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Moderáltak (Moderaternakorábbi vezetője szerint ez „nem csupán rossz ötlet, de veszélyes ötlet is”.

„Először is, az EU-nak komoly hatása van az Európa nagy részén meglévő stabilitásra. Másrészt elengedhetetlen a gazdaságunk szempontjából is. A közös belső piac megléte életbevágó egy olyan, a külkereskedelemre támaszkodó állam számára, mint Svédország” – nyilatkozta Bildt. Azt állította, az SD a Brexit népszavazás következtében kialakult helyzethez hasonlóba próbálja erőszakolni Svédországot, és ez lenne a svéd jólétre leselkedő lehető legnagyobb veszély.

Az SD politikusa, Mikael Eriksson azzal vágott vissza, hogy „Nem meglepő Carl Bildtnek a Swexithez [Svédország unióból való kilépésének köznyelvi változata, a ”Brexit„ mintájára] való negatív hozzáállása, hiszen az ő kormánya viaskodott annyira az EU-tagság mellett”. Hozzátette, hogy Bildt az euró bevezetése érdekében is kampányolt, ám azt a svéd polgárok leszavazták.

„Nem hiszünk abban a nemzetek felett álló EU-ban, amellyé az vált, ahol egyre több hatalom vándorol a szuverén tagállamoktól a brüsszeli bürokratákhoz. Még Carl Bildtnek is látnia illene, hogy ez az EU már valami egészen más, mint amihez csatlakoztunk” – tette hozzá Ericsson.

A migrációellenes és EU-szkeptikus SD történetében először a legnépszerűbb párt a skandináv országban, támogatottsága immár hónapra hónapra emelkedik.