Emelkedőben van a radikális iszlamista fiatalok száma a főként bevándorlók lakta, hírhedt brüsszeli Molenbeek negyedben, amely a tavaly márciusi merényleteket követően került a nemzetközi érdeklődés középpontjába – tudatta Olivier Vanderhaegen, a radikalizálódás elleni helyi program vezetője.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szakember szerint a hatóságok a tavalyi brüsszeli terrortámadások óta jóval nagyobb erőket fordítanak a szélsőségesek megfigyelésére, a fiatalok közül viszont sokaknak így is sikerül elkerülniük, hogy bekerüljenek a rendőrség látókörébe – jelentette a La Derniere Heure című belga napilap.
    
Még mindig vannak dzsihadista toborzók a fővárosi régióban, de a korábbiakhoz képest meglehetősen kevés fiatal utazik külföldre, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csökkenne a szélsőségesek száma – emelte ki hétfőn Vanderhaegen egy parlamenti bizottság előtt.
    
Mint közölte, főként olyan fiatalokról van szó, akiket még nem vettek nyilvántartásba az illetékes állambiztonsági szervek, ezért „nem akadnak fenn a hálón”, de rendkívül gyakran bűnözői háttérrel rendelkeznek, sokuk drogcsempészettel foglalkozott.
    
Vanderhaegen elmondta, a mecsetek egyre nyitottabbak az ötletre, hogy részt vegyenek a radikalizálódás felszámolásában, viszont komoly problémát jelent, hogy az imámok jelentős része nem beszél franciául, nem érti a fiatalok problémáit, akik pedig az utcán olyanokkal találkoznak, akik az iszlám „torzított” változatát adják át nekik.
    
A 96 ezres lakosságú kerület nehéz gazdasági helyzete, a magas munkanélküliség is súlyosbítja a problémákat a szakértő szerint. „Marshall-tervre lenne szükség a fiatalok számára Brüsszelben” – fogalmazott.
    
Molenbeek azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak a negyedben a 2015-ös párizsi és az azokat követő brüsszeli merényletek elkövetői közül.
    
Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” egy terrortámadás.

MTI