A rendszeres közvélemény-kutatás számaiból az derül ki, hogy az amerikaiak 76 százaléka a gazdasághoz kapcsolódó kérdéseket sorolta a számára öt legfontosabb politikai téma közé, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbival.

Hirdetés

A halmozódó nemzetközi válságok közepette a külpolitikát 2023. végén az emberek csaknem 38 százaléka mondta kiemelt fontosságúnak, ami azt jelenti, hogy egy év alatt – 17 százalékról – több mint kétszeresése növekedett az arányuk.

Ugyancsak többen gondolják megoldandó feladatnak a bevándorlás kezelését, mint 12 hónappal korábban, amit most 35 százalék tart problémának. Ez jelzi azt, hogy az Egyesült Államok mexikói határán rekordszámban regisztrált illegális határátlépések számai befolyásolják a választók vélekedését.

Az emberek 20 százaléka a külpolitika tengerentúli kérdéseit is a kormányzat számára kiemelt feladatnak tartja, ez az arány egy év alatt négyszeresére ugrott.

Korábban írtuk

Szintén nagy mértékben növekedett azon amerikaiak aránya az AP-NORC felmérés alapján, akik az Egyesült Államok államadósságának kezelését a legfontosabb öt feladat közé sorolják.

Kedden megjelent a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem év végén készült politikai közvélemény-kutatása, ami azt mutatja, hogy Joe Biden elnök komoly támogatottságcsökkenést szenvedett el azon társadalmi csoportok körében, amelyeknek nagyrészt köszönhette győzelmét a 2020-as elnökválasztáson.

A számokból az derül ki, hogy az afroamerikai szavazóknak jelenleg 63 százaléka áll a demokrata párti elnök mögött, miközben 2020-ban a társadalmi csoport tagjainak 87 százaléka szavazott rá. A spanyolajkú szavazók körében országos szinten Donald Trump (37 százalék) jelenleg népszerűbb, mint a jelenlegi elnök (34 százalék), miközben 2020-ban még elsöprő mértékben (65 százalék) álltak a latin-amerikai származású szavazók Joe Biden mögött.

A 35 évnél fiatalabbak körében, ha most lenne a választás, szintén Donald Trump győzne a USA Today felmérése alapján. A volt elnököt a fiatal generáció tagjainak 37 százaléka támogatja, miközben a hivatalban lévő elnököt 33 százalék. Joe Biden 2020-ban a fiatalok körében meggyőző győzelmet aratott Donald Trump felett.

A számokból ugyanakkor az is kiderül, hogy a Joe Bidentől elpártolt csoportok elsősorban egy lehetséges harmadik párti jelölt mögé állnának be, és nem annyira Donald Trump mögött sorakoztak fel.

A választói elkötelezettséget tekintve jelenleg a republikánus szavazók csaknem fele (44 százalék) mondta rendkívül „lelkesnek” magát a választási részvételt illetően, miközben a demokrata választóknak kevesebb mint ötöde (18 százalék).

Összességében Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 39 százalék, a fiatalok körében 32 százalék. Ugyanakkor a demokrata párt regisztrált szavazói körében Joe Biden 74 százalékos támogatottságot élvez, és jelöltként nincs jelentős kihívója.

Donald Trump támogatottsága a republikánus párti előválasztások kezdete előtt kevesebb, mint két hete, 62 százalék, miközben a második helyen álló Nikki Haley-t a republikánus szavazók csupán 13 százaléka szavazná elnökjelöltté a novemberi választásokra – áll a USA Today napilap és a Norfolk Egyetem decemberi közvélemény-kutatásában.