A második világháborúban elesett nyolcszáz német katona tömegsírját találták meg az oroszországi Volgográdban – régi nevén Sztálingrádban -, egy építési területen – közölte a német katonasírok gondozásáért felelős kasseli székhelyű szervezet.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A közlés szerint a munkások vízvezetékek fektetése közben bukkantak rá a tömegsírra az egykor heves harcokat megélt szovjet város központjában. A sírgödör egy része felett lakóépületek vannak, így ott az ásatások komoly nehézségekbe ütköznek.

A szovjet csapatoknak a német megszálló hadsereg és szövetséges támogató erők felett aratott sztálingrádi győzelme a második világháború fordulópontjaként vonult be a történelembe. 1942-1943 telén becslések szerint mintegy 700 ezer ember vesztette életét a két oldalon. Egyes történészek pedig több mint egymillióra teszik a civil és katona áldozatok számát. A harcok mellett katonák ezrei fagytak halálra a kíméletlen orosz télben, sokuk máig eltűntként van nyilvántartva.

A járványveszély miatt az elesettek holttesteit elhullott lovak tetemeivel együtt temették el a városközpontban lévő egyik hasadékba. Ilyen célokra gyakran használtak földmélyedéseket, illetve kiszáradt patakmedreket is. A mostani lelet nagysága miatt különleges, de koránt sem egyedüli eset a városban. Volgográdban évente három-négy háborús tömegsírra bukkannak.

A katonasírokat gondozó német szervezet mintegy 25 éve dolgozik együtt az orosz hatóságokkal a hatvanas évek elején Volgográdra átnevezett város térségében, ahol azonosító cédulák, illetve más dokumentumok alapján egyértelműen azonosítják az eltemetett katonákat a hozzátartozók értesítésével.

A holttesteket a Volgográdtól 40 kilométerre fekvő rosszoskai katonai temetőbe viszik. Volgográd térségében eddig mintegy 61 ezer katonát helyeztek örök nyugalomra. 

Az európai hadszíntér egyik legvéresebb ütközeteként ismert sztálingrádi csatában 1942. augusztus 21. és 1943. február 2. között a szovjet csapatok döntő vereséget mértek a tengelyhatalmak erőire, megadásra kényszerítve a Friedrich Paulus vezette 6. német hadsereget.