Miután Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie közvetlenül Olaf Scholz német kancellárt arról, hogy küldjön Ukrajnába Taurus rakétákat, a francia elnöknek más megoldáshoz kell folyamodnia. Macron mindent elkövet az utóbbi hetekben, hogy Európát belehúzza az orosz–ukrán háborúba – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

A lap idézi a német Der Spiegel cikkét, amely arról szól, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter megpróbálja megváltoztatni Scholz véleményét, és rábírni arra, hogy Németország mégis elküldje a nagy hatótávolságú Taurusokat Ukrajnába. Kiemelik: az egyik lehetőség az, hogy a németek elküldik a rakétákat a briteknek, akik elszállítják őket az ukránoknak – így Olaf Scholz tiszta maradna, és Emmanuel Macron is megkaphatná, amire vágyik. 

A német kancellár többek között azért vonakodik a rakétákat Ukrajnába küldeni, mert át lehet lőni velük Oroszországba, ami egyenesen a világháborúhoz vezetne.

Ráadásul a Taurusok indításához és kezeléséhez speciálisan képzett katonákra is szükség van, ami miatt elkerülhetetlen lenne a nyugati haderő jelenléte a háborúban.

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a berlini hármas találkozót, mert szerinte gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot.

Korábban írtuk

„Micsoda hiba ez az előrerohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre!” – hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva.

Az Európai Unióra utalva Crosetto hozzátette: el kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vannak.

A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak.

„Olaszországban mindenki aggódik, és sokan félnek az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt”

– nyomatékosította.

„Valljuk be: a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni” – magyarázta, majd kijelentette: olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni.

Úgy véli, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni „a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire”.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.