Kiemelt vitával indították a szerdai napot Strasbourgban. A két vitát magában foglaló blokk első része az előző és az elkövetkező uniós csúcsokra fókuszált, míg a második A magyarországi helyzet és a befagyasztott uniós pénzeszközök címet viselte. A két vitából álló blokkra hivatalosak voltak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is. Michel azonban derékfájdalmára hivatkozva távol maradt az üléstől.

Hirdetés

Von der Leyen feltételeket szabott

Az EP vitáját Ursula von der Leyen nyitotta meg, aki a beszédében kiemelte: húszmilliárd eurót továbbra is visszatartanak Magyarországtól, ennek okát a menekültügyi jogokkal és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatos aggályok adják.

Tavaly májusban Magyarország új törvényt fogadott el az igazságügyi reformról, amely számos, a 2022-es jelentésben megfogalmazott ajánlásunkkal foglalkozik. Ez a törvény megerősíti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és korlátozza a politikai beavatkozás lehetőségét az igazságszolgáltatásban. Erre volt szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a kohéziós alapok feltételeit. Ezt kértük, és ezt Magyarország teljesítette. A biztosok előzetesen tájékoztatták a parlamentet, és természetesen bármikor készek további tájékoztatást adni – értékelte a bizottság elnöke Magyarország lépéseit. A RePower EU, az orosz energiafüggetlenség felszámolását célzó pénzügyi eszköz előfinanszírozásaként érkezett pénzekről Von der Leyen elmondta, hogy azok nem feltételhez kötött összegek voltak.

A vitán magyar politikusok is felszólaltak, köztük Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője, aki leszögezte, hogy az ideológiai zsarolás nem elfogadható.

Korábban írtuk

Ha valódi jogállamisági krízist akarnak látni, akkor arra kellene figyelniük, ami a napokban Lengyelországban történik

– mutatott rá.

A politikus szerint a tűzszünet és a mihamarabbi béke kellene legyen a prioritás, és hogy az uniós költségvetésen kívüli forrásokból kellene finanszírozni Ukrajna támogatását. Az a felvetés, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát, mert bizonyos kérdésekben nem ért egyet a brüsszeli fősodorral, új mélypontot jelent még az EP mércéjével is

Ez szégyenletes és abszurd. Az Európai Unió sírját ássák meg így

– zárta a felszólalását.

A baloldali politikusok magyargyűlöletből szeretnének politikai karriert építeni. Egyből politikai cirkuszt csinálnak, csak mert nem sikerült az Európai Bizottságot kedvük szerint zsarolni – közölte Hölvény György, a KDNP európai parlamenti képviselője. Hozzátette: Magyarország hosszú tárgyalások során egyezett meg a bizottsággal, és ennek a folyamatnak az elfogultság nem képezte részét.

Az európai baloldal tízmillió ember érdekét támadja. Ezt tudta felmutatni a magyar választóknak a mai kampányrendezvényén. Mert kétségeink ne legyenek, aminek ma tanúi voltunk, az volt

– összegezte az elhangzottakat.

Uniós csúcsok

A Magyarországnak járó uniós források után a tervezett napirend szerint a február elsején esedékes EU-csúcsról kellett volna beszélni, de erre nem igazán tértek ki. Még Maria Grapini szocialista román EP-képviselő is felhívta a figyelmet, hogy csak Magyarország gyalázása és az előző ülésen hozott, Ukrajnával kapcsolatos kérdések uralták a vitát.

Ha a polgárok meghallgatták volna ezt a vitát, amelyet ráadásul kulcsfontosságú vitának tituláltak, csalódottak és felháborodtak volna. Senki nem mondott semmit arról, hogy mit fog tenni az Európai Tanács február elsején. Milyen a mérleg? És az elnök a kulcsvitát megelőzően távozott – ez szégyenletes! A belga elnökség semmit sem mondott a schengeni térségről. Befejezzük-e Románia és Bulgária schengeni csatlakozását vagy sem?

– fogalmazott.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el a Magyar Nemzet honlapján.