Fotó: Képernyőfotó: La Cible.be
„A szélsőjobboldalnál te vagy a célpont”
Hirdetés

A könyvben több helyütt említik rossz példaként hazánkat, Orbán Viktort és kormányát, valamint a magyar gyermekvédelmi törvényt. Már a bevezető legelső bekezdésében kitérnek arra, milyen aggasztónak találják a magyar helyzetet a Fidesz népszerűsége miatt. Később a magyar kabinetet nemes egyszerűséggel szélsőjobboldali jelzővel illetik, és azt is nehezményezik, hogy szerintük a magyarországi történelemoktatásban olyan nacionalista látásmódot közvetítenek, amelyben Magyarországé a főszerep (sic!).

A kiadvány okaként a nacionalista és populista jelszavak és a (szélső)jobboldal térnyerését nevezik meg, és elsősorban tanároknak és a 18 év körüli vagy annál fiatalabb korosztálynak ajánlják.

A szélsőjobboldal az ő olvasatukban ultrakonzervatív, mert a hagyományos értékekhez kötődik – például a heteroszülős családmodellhez. Ultranacionalista is, mert a nemzetet tekinti elsődlegesnek, védi a nemzeti identitást. A könyvben tippeket olvashatunk róla, hogyan lehet felismerni a szélsőjobboldali pártokat, készítettek gondolatébresztő gyakorlatokat a migráció kérdésével kapcsolatban, de persze az LMBTQ égető témája sem maradhatott ki az alkotásból. Az oktatókönyvben kitérnek a feminizmusra, a szakszervezeti tevékenységekre és a környezetvédelem kérdéseire is egy-egy gyakorlat keretein belül. A szerzők célként tűzik ki annak bemutatását is, hogyan lehet felismerni a rasszista, szexista, konzervatív és meritokratikus elképzeléseket. A szerkesztők külön kiemelik, hogy a gyakorlatok tanteremben is megvalósíthatók. A kiadvány része egy feketelista is A szélsőjobboldal ismert személyiségei címmel, ahol azokat sorolják fel, akiket a szerkesztők valamilyen okból szélsőjobboldalinak tekintenek.

Ezen a listán szerepel Adrien Jassogne hazánkban élő korábbi belga rendőrtiszt is, akiről a Demokrata is írt egy általa létrehozott, a magyar miniszterelnököt támogató Facebook-oldal kapcsán 2020-ban. (A cikket IDE kattintva olvashatják el.)

– Ez botrányos. Ez nem egyszerűen egy egyesület vagy az antifa kiadványa. Ezt a könyvet a belga hatóságok támogatásával adták ki. Fenyegetve érzem magam, ezután nyilvánvalóan nem fogok tudni Belgiumban boldogulni. Minden ajtó becsukódik előttem, ahogy a barátom, Valeria Appeltants előtt is. (A belga hölgyről a magyar sajtóban is jelent meg egy cikk, a Ripost írta meg 2019-ben, hogy azért bocsátották el állásából, mert a saját, magán Facebook-oldalán egy, a magyar miniszterelnököt támogató bejegyzést osztott meg.)

Adrien Jassogne azt mondja, már több éve nem politizál, az utolsó interjúját éppen lapunknak adta. Hangsúlyozza: Belgiumban soha nem ítélték el diszkriminációval, rasszizmussal vagy bármi mással kapcsolatos bűncselekmény miatt, és nem került a rendőrség látókörébe politikai tevékenysége okán sem.

– Nem merek visszatérni Belgiumba így, hogy ennyire üldöznek, pedig minden politikai tevékenységemet már jó ideje abbahagytam. A barátom, Valeria még rosszabb helyzetben van, fél iskolába engedni a gyerekeit, miután a tanárok az ő arcát mutogatták nekik a könyvbéli szereplése miatt.

A feketelistán a nevek mellett egyéb információk, indoklások is olvashatók, milyen tevékenységeket, gondolatokat tulajdonítanak az illetőnek, ami miatt veszélyesnek tekintendők.

– Soha nem töltöttem be belga pártban olyan tisztségeket, amiket ott nekem tulajdonítanak – állítja Adrien Jassogne, akinek a neve mellett az is szerepel, hogy Orbán Viktor követője és Matteo Salvini rajongója.

Belgium Francia közösségének közszolgálati médiuma, az RTBF.be is foglalkozott a kiadvánnyal hétfő reggeli cikkében. A bevezetőben azt írják, a belga szövetségi parlamenti választások előtt egy évvel a La cible nonprofit szervezet egy olyan oktatási eszközt készített, amellyel felhívhatják a figyelmet a szélsőjobboldal új arcaira és annak veszélyeire minden közönség, de elsősorban a fiatalok körében. A cikkbéli képeken az is látszik, hogy iskolákban terjesztik ezt a botrányos kiadványt.

A kiadó szervezet oldalán, IDE kattintva belelapozhatnak az oktatókönyvbe.

Korábban írtuk