Az európai távközlési felügyelet (BEREC) azonban nemrég frissítette a hálózatsemlegességre vonatkozó irányelveit, melynek keretein belül betiltotta azt a gyakorlatot, hogy bizonyos alkalmazásokat vagy alkalmazáskategóriákat mentesít az internetszolgáltatók megszabta adatkorlátok alól – írja az Origo.

Hirdetés

Az új szabályozásra azért volt szükség, mert az Európai Unió Bírósága kimondta, az, hogy bizonyos szolgáltatók különbséget tesznek az internetforgalom típusai között, és így léteznek zéró tarifás opciók, sérti az európai internet-szabályozást, az egyenlő bánásmód elvét.

A szabályozás azt sem veszi figyelembe, hogy vannak olyan alkalmazások, melyeknek „ingyenes” használata az embereket szolgálja, melyek használata további adatforgalmat és költséget okozhat. A szabályok ráadásul a mobil és vezetékes internetszolgáltatásra egyaránt vonatkoznak.

A BEREC korábbi hálózatsemlegességi irányelvei nem tiltották kategorikusan az adatforgalom-mentesen használható appokat, amit a szolgáltatók EU-szerte kihasználták, és közösen több száz alkalmazást indítottak. Ez aránytalanul nagy hasznot hozott az olyan nagy platformoknak, mint az Apple, a Google és a Facebook, miközben a kis cégek és az európai startupok kimaradtak a jóból – ismerteti az Origo.

Korábban írtuk