„Nyilvánvalók a kollektív Nyugat arra irányuló próbálkozásai, hogy felszítsa a helyzetet az országban +a kijevi hatalomátvételek+ technikáját alkalmazva” – húzta alá az orosz diplomáciai tárca szóvivője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva, visszaidézve Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kijelentéseit a belgrádi megmozdulásokról.

Hirdetés

Zaharova hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben az egyetlen lehetséges megoldást a szerb alkotmány rendelkezéseinek szigorú követése és a „saját országa nemzeti érdekei alapján szavazó szerb nép választásának” tiszteletben tartása jelenti.

Korábban írtuk

Vucic vasárnap éjjeli tévébeszédében nyugalomra intette a lakosságot, és kijelentette, hogy semmiféle forradalom nincs Belgrád utcáin, másrészt szégyenletesnek nevezte, hogy az ellenzék a nép akaratával szembeszállva, erőszakkal akar hatalomra kerülni.

A Sputnik rádió közölte, hogy a szerb miniszterelnök köszönetet mondott az orosz titkosszolgálatoknak, mert előre figyelmeztették a rendbontásokra.

Vasárnap több ezren tiltakoztak Belgrád belvárosában a december 17-i választások megismétlését követelve, a tömeg be akart törni a városi közgyűlés épületébe is, ezért a rendőrség könnygázt vetett be, míg a tüntetők járdakövekkel dobálták az épületet védő rendőröket és csendőröket. Aleksandar Sapic belgrádi polgármester szerint óriási károk keletkeztek a közgyűlés épületén.