Fotó: MTI/AP/Osztorozsnyo Novosztyi
Az Osztorozsnyo Novosztyi orosz hírügynökség által 2023. július 17-én közreadott felvételen a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő híd 145. pillére látható a beszakadt úttesten át
Hirdetés

A TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett dokumentumban a hivatal azt írta: „a nyomozás szerint július 17-ére virradó éjjel a Krími híd egyik szakaszát megrongálták az ukrán különleges szolgálatok által elkövetett terrorcselekményben. Két civil – egy férfi és egy nő, aki a hídon közlekedő személygépkocsiban utazott – meghalt. Kiskorú lányuk megsérült.”

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság a RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint arról számolt be, hogy a hidat „három óra öt perckor két vízfelszín felett haladó, pilóta nélküli ukrán eszköz” támadta meg.

„Ami történt, az a kijevi rezsim újabb terrorcselekménye volt” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök. „Oroszország részéről természetesen lesz válasz. A védelmi minisztérium éppen most készít elő megfelelő javaslatokat” – hangsúlyozta az orosz elnök a Krími hídon történtek kapcsán összehívott videókonferencián. Azt mondta, hogy katonai szempontból értelmetlen volt a támadás, mert a hidat már régen nem használják katonai szállításra. Egyben kegyetlennek minősítette a történteket, mert a támadás ártatlan civileket ért.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök – szóvivőjének közlése szerint – arra utasította a helyettese, Marat Husznullin által irányított illetékes kormánybizottságot, hogy foglalkozzon a hídon kialakult vészhelyzet következményeinek felszámolásával. Ezt a bizottságot a miniszterelnök hozta létre Putyin utasítására a hídon történt tavaly őszi robbanás után.

Husznullin az orosz államfővel folytatott tanácskozáson elmondta, hogy a búvárok és építészek beszámolóin alapuló előzetes helyzetértékelésük szerint a híd támpillérei nem szenvedtek komolyabb károkat. Hozzátette, hogy a vasúti közlekedés üzemel, a kétirányú közúti forgalmat pedig teljes körűen november elsejéig tervezik helyreállítani.

2022. október 8-án egy teherautót robbantottak fel a Krími hídon. Az incidensben négy ember meghalt, és egy közelben lévő tehervonat dízelolajat szállító tartálykocsijai kigyulladtak. A hatalmas tűzvész hatására a híd közúti szakaszának két pillére összeomlott. A vasúti és gépjárműforgalom közlekedésének helyreállítása viszonylag gyorsan megtörtént. Vlagyimir Putyin akkor azt állította, hogy az ukrán különleges szolgálatok rendelték meg és hajtották végre a támadást.

Ukrajna csak idén nyáron ismerte el felelősségét az ügyben. Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes július 10-én azt írta a Telegramon: „273 nap tel el azóta, hogy Ukrajna a Krími híd ellen támadást hajtott végre, amelynek az volt a célja, hogy zavart keltsen az oroszok hadtáputánpótlásában”.

A hídon a hétfő éjszakai incidens miatt átmenetileg szünetelt a forgalom. A vasúti közlekedés időközben újraindult, a kompátkelő működik. A személygépkocsik kompon, a teherautók csak más régiókon keresztül hagyhatják el a Krímet.

Korábban írtuk