„Nemcsak felhasználjuk, de aktívan fejlesztjük is a nukleáris energetikát, amelyre ökológiailag tiszta energiaforrásként tekintünk. Mindent megteszünk a biztonság fokozása érdekében a nukleáris létesítményekben”

Hirdetés

– húzta alá az orosz elnök.

Putyin elmondta, hogy Oroszországban már korszerű elvek szerint épülnek új atomerőművek, amelyek közül külön megemlítette a gyors neutronokat használó reaktorok (FNR) technológiáján alapuló Kurszk-2 atomerőművet.

„Kisebb erőműveket építünk, fejlesztjük az ”atomflottát„. Északon létrehoztunk egy kisebb teljesítményű tengeri atomerőművet. Minderre nemcsak országunknak, de az egész világ gazdaságának szüksége van az energiaigények fedezéséhez. Készek vagyunk megosztani találmányainkat érdekelt partnereinkkel”

– húzta alá Putyin.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy ebben a tekintetben Oroszország jelentős munkát végez a nemzetközi porondon, köszönhetően a NAÜ támogatásának is, és nagyszabású projekteket valósít meg a világ különböző országaiban.

Korábban írtuk

Grossi rendkívűl fontosnak nevezte a NAÜ és a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalat szakértőinek Szocsiban tartott megbeszélését.

„Nehéz időket élünk, és vannak kihívások, amelyeket meg kell vitatnunk. És vannak kényes kérdések a globális energetika szempontjából is”

– hangsúlyozta.

Grossi továbbá az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelten fontosnak nevezte a párbeszéd fenntartását Oroszországgal. Mint mondta, orosz kollégáival folytatott megbeszélésein szót ejtettek az Ukrajnában orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjei atomerőmű újbóli üzembe helyezéséről. Hangsúlyozta: beszédpartnerei értésére adta, hogy mindez „komoly kérdések rendezését” fogja igényelni, mert a létesítmény olyan övezetben található, ahol aktív harci cselekmények zajlanak, s ezért szükséges lesz többször is ellenőrizni biztonságosságát.