„Kína rendkívül elégedetlen és határozottan ellenzi ezeket a megjegyzéseket” – közölte a kínai külügyminisztérium szóvivője. „Marcos elnök megjegyzései az Egy Kína elvének súlyos megsértését és a Fülöp-szigetek által a kínai fél felé tett politikai kötelezettség vállalások súlyos megszegését, valamint a kínai belügyekbe való durva beavatkozást jelentik” – mondta Mao Ning külügyi szóvivő.

Hirdetés

„Javasoljuk Marcos elnöknek, hogy olvasson el több könyvet, annak érdekében, hogy jobban megértse a tajvani kérdés mélységeit és levonhassa a helyes következtetéseket” – jelentette ki Mao. A fülöp-szigeteki külügyminisztérium egy korábban kedden kiadott nyilatkozatában megerősítette az ország „Egy Kína” politikáját, és azt mondta, hogy Marcos üzenete az országa és Tajvan „kölcsönös érdekeit”, köztük a szigeten lévő 200 ezer tengerentúli filippínó munkavállalóját kívánta elismerni.

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Korábban írtuk