Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Hirdetés

A katolikus egyházfő védhetetlenül perverznek és erkölcstelennek nevezte az atomfegyverek birtoklását, bevetésüket pedig az emberiség és a természet elleni bűncselekménynek.

A katolikus egyházfő meglátogatta Hirosimában és Nagaszakiban a második világháború végén, 1945. augusztus 6-án, illetve 9-én ledobott atombomba robbanásának központjában felállított emlékhelyeket.

„Itt, egy fehéren izzó fényben és tűzben rengeteg férfi és nő, megannyi álom és remény halt meg, árnyakat és csendet hagyva maguk után” – mondta a pápa a hirosimai emlékhelynél, miután némán elmondott egy imát és meghallgatott egy túlélőt.

Kadzsimoto Josziko, aki a támadás idején 14 éves volt, elmondta, hogy „az emberek kísértetekként mentek el mellette. Volt, akinek úgy megégett a teste, hogy nem lehetett tudni, férfi-e vagy nő, égnek állt a hajuk, volt, akinek a kétszeresére dagadt az arca, lógott az ajka, a kezükön cafatokká égett a bőr. Senki a világon nem képes ilyen pokoli jelenetet még elképzelni sem”.

A két városban több mint 100 ezer ember halt meg azonnal, és mintegy 400 ezer a következő hónapokban, években és évtizedekben sugárbetegség következtében.

„Mély meggyőződéssel ismét hangsúlyozni kívánom, hogy az atomenergia háborús célokra történő felhasználása – napjainkban sokkal inkább, mint valaha – nemcsak az emberi lények méltósága, de a közös otthonunk elleni bűncselekmény is” – jelentette ki a pápa Hirosimában. „Az atomenergia háborús célokra történő felhasználása erkölcstelen, mint ahogyan az ilyen fegyverek puszta birtoklása is az” – tette hozzá az egyházfő.

A pápa támogatásáról biztosította a 2017-ben megkötött, és az ENSZ-tagállamok közel kétharmada által aláírt atomfegyver-tilalmi egyezményt. A Vatikán az elsők között írta alá és ratifikálta az egyezményt. A szerződést az atomhatalmak arra hivatkozva nem írták alá, hogy aláássa a nukleáris elrettentést.

„Világunkat perverz kettőség jellemzi, a félelem és a bizalmatlanság érzetével akarja megvédeni, illetve biztosítani a stabilitást és a békét” – mondta a pápa, aki Nagaszakiban kijelentette, hogy a fegyverkezési versenyre szánt pénzt a fejlődésre és a környezet védelmére kellene fordítani.

A pápa Nagaszakiban, a japán katolicizmus központjában, a baseball stadionban 35 ezer hívő előtt szentmisét mutatott be, amely előtt a XVI. és XVII. századi japán misszionáriusok és vértanúk előtt tisztelgett, és a vallásszabadság biztosítását követelte mindenki számára.

Japán 126 milliós népességéből hozzávetőleg 440 ezer a katolikus.

Japáni látogatása során Ferenc pápa találkozik a 2011. március 11-i fukusimai földrengés és szökőár áldozataival is.