„Készek vagyunk támogatni a bátrabb lépéseket, de a kötelező kvótákat továbbra is elutasítjuk” – szögezte le Fiala újságírók előtt.

Hirdetés

A cseh miniszterelnök elsősorban a külső schengeni határok jobb védelméről, a migránsok visszatoloncolásának felgyorsításáról, illetve a származási országaiknak nyújtandó segítségről és a velük való jobb együttműködésről szeretne tárgyalni a granadai politikai fórumon.

„Olyan megoldásokhoz kell eljutni, amelyek lehetővé teszik az illegális migráció megelőzését” – jelentette ki a politikus. Fiala bízik abban, hogy elsősorban a Tunéziával folytatott tárgyalások hozhatnak most eredményt.

Csehország szerdán tíz napra visszaállította a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt. A cseh miniszterelnök szeretné megvitatni Granadában az európai biztonsági és gazdasági együttműködés időszerű kérdéseit is.

„Szeretném megvitatni kollégáimmal a lakosság számára megfizethető energiák biztosítását, illetve az atomenergia szerepének a megerősítését is. Csehország számára az atomenergia a megújuló energiákkal együtt alapvető fontosságú” – mutatott rá Fiala. Prága szükségesnek tartja az európai energiahálózat bővítését is – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Korábban írtuk