„Ő volt a kezdeményezője az Oroszország és az észak-atlanti szövetség közötti kapcsolatok fejlesztésének. Az ő részvételével és az ő kezdeményezésére jöttek létre a megfelelő kölcsönhatási mechanizmusok” – mondta az orosz államfő.

Hirdetés

Putyin hangot adott véleményének, miszerint Berlusconi európai, sőt világléptékű politikus volt, és hogy „most nem sok ilyen ember van a nemzetközi színtéren”. Az elhunyt politikust őszinte és nyitott embernek, az orosz nép nagy barátjának nevezte, aki „sokat tett az Oroszország és az európai országok közötti üzleti, baráti kapcsolatokért”.

„Őszinte sajnálatomat és részvétemet szeretném kifejezni az olasz népnek és Berlusconi úr minden hozzátartozójának. Ez nemcsak Olaszország, hanem a világpolitika számára is nagy veszteség” – hangoztatta Putyin.

„Számomra Silvio egy drága ember, igaz barát volt” – írta az orosz államfő a Sergio Mattarella olasz elnökhöz intézett részvéttáviratában.

Úgy fogalmazott, hogy Berlusconi igazi hazafi volt, aki hazája érdekeit mindenek fölé helyezte, és aki állami tisztségeiben sokat tett Olaszország gazdasági és társadalmi fejlődéséért, Róma európai és világszínvonalon elfoglalt pozíciójának megerősítéséért. Putyin szerint Berlusconit „joggal tekintették az olasz politika pátriárkájának”, a politikus nagy nemzetközi tekintélynek örvendett.

Azt is hangsúlyozta, hogy az elhunyt politikus személyes hozzájárulása felbecsülhetetlen értékű volt a kölcsönösen előnyös orosz-olasz partnerség kialakításában. Putyin arról biztosította hivatali partnerét, hogy Berlusconira úgy emlékeznek majd a hazájában, mint az Oroszország és Olaszország közötti baráti kapcsolatok erősítésének elkötelezett és következetes támogatójára. Megkérte Matarellát, hogy tolmácsolja együttérzését az elhunyt hozzátartozóinak.

Korábban írtuk