Az út nem szerepel az elnök napirendjén – magyarázta Peszkov. Elmondása szerint Putyin a különleges katonai művelettel (Oroszország Ukrajna elleni háborújával) van elfoglalva.

Hirdetés

Putyin ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények gyanújával. Amennyiben olyan országba utazik, amely részese az ICC statútumának, letartóztathatják.

Peszkov nem tett említést az elnök ellen kiadott elfogatóparancsról, de arra kitért, hogy az elnök nemrég virtuális módon vett részt a BRICS-országok vezetőinek johannesburgi csúcstalálkozóján.

Korábban írtuk

Egyelőre még nem tisztázott, milyen módon tervez részt venni az orosz elnök a G20 Új-Delhiben rendezendő szeptember 9-10-i csúcstalálkozóján, de Putyin tavaly sem repült Indonéziába a csoport találkozójára.


Az egyik Wagner-alakulat alapítóját és parancsnokát vették őrizetbe Finnországban az ukrán kormány kérésére a múlt hónapban – közölték pénteken az orosz magánhadsereg zsoldosaihoz köthető közösségimédia-csatornák.

A zsoldoshadsereg Ruszics nevű alegysége a Telegramon Jan Petrovszkij néven, a Ruszics „élharcosaként”, illetve alapító tagjaként és vezetőjeként azonosította a letartóztatott férfit. Egykori alakulatának közlése szerint Petrovszkij, akit a Wagner számos tagja mellett tavaly szankciókkal sújtott az Európai Unió és az Egyesült Államok, 2014 óta harcolt Ukrajnában. Július 20-án tartóztatták le vízumszabálysértés miatt, és most kiadhatják Kijevnek.

Az nem világos, hogy Petrovszkij miként tudott belépni Finnországba, miközben az Európai Unió szankciói alatt áll.

A Helsinki melletti Vantaa kerületi bírósága várhatóan meghosszabbítja Petrovszkij előzetes letartóztatását a finn nemzeti nyomozóiroda kérésére – közölte egy bírósági tisztviselő. Hozzáfűzte: a nyomozó hatóság terrorcsoport tevékenységében való részvétel, valamint a terrorizmus támogatásának gyanújával kérte a Voislav Torden nevet is használó férfi őrizetbe vételét – mondta.

A Ruszics a Telegramon a Petrovszkij letartóztatására vonatkozó ukrán kérés egy részét is közzétette. A RIA orosz állami hírügynökség a helsinki orosz nagykövetség értesülésére hivatkozva a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Ukrajna kérésére Finnországban őrizetbe vettek egy orosz állampolgárt, és lépéseket tesznek a konzuli segítségnyújtás érdekében.

A Wagner alapítója, Jevgenyij Prigozsin és a csoport parancsnoka, Dmitrij Utkin szerdán életét vesztette, miután magánrepülőgépük tíz fővel a fedélzeten tisztázatlan körülmények között lezuhant a tveri régióban, Oroszországban.

A valaha Norvégiában élő Petrovszkij ismert szélsőjobboldali aktivista, aki még az ukrajnai konfliktus kezdetén, 2014-ben közreműködött a nyíltan neonáci Ruszics-egység létrehozásában.