Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

Jeórjiosz Komucakosz, a bevándorlási miniszter helyettese a Protothema görög rádióállomásnak adott szerdai interjújában a rendeletet az NGO-k „elszaporodásával” indokolta, és úgy vélte, néhány közülük kihasználja a menekülttáborok feszült légkörét, és a valódi céljuk az európai uniós források megcsapolása.

Hozzátette, hogy szerinte a leszboszi Mória menekülttáborban a héten kirobbant tüntetés nem spontán akció volt, hanem bizonyos nem kormányzati szervek lázították fel a tábor lakóit.

Noha a leszboszi rendőrség hétfőn könnygázzal oszlatta fel a móriai menekülttábor kétezer lakójából álló tömeget, amely a sziget központjába, Mitilínibe akart vonulni, kedden a tüntetések folytatódtak.

Sajtóhírek szerint az utóbbi hónapokban drámaian romlottak a lakók életkörülményei az Égei-tengeri görög szigetein kialakított menekültügyi központokban. Sokan ráadásul attól tartanak, hogy Athén visszaküldi őket Törökországba vagy a hazájukba.   

Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő kedden bejelentette, hogy a hatóságok három hónapon belül heti 200-ra akarják növelni a kitoloncolások számát. A szóvivő szerint ez jelentős növekedés lenne, miután tavaly egész évben összesen 391 embert küldtek vissza, míg idén januárban – négy hét alatt – 85-öt.