Rekordszintű, 50 százalékos támogatottságot élvez a lengyel kormánypárt – derült ki a Kantar Public közvélemény-kutató azon felméréséből, amely már Mateusz Morawiecki kormányfői megbízása után készült, s amelyet szerdán tették közzé.

Fotó: MTI/EPA/Pawel Supernak

A felmérést ezer fős mintán készítették hétfőn, a Morawiecki-kormány eskütétele napján, még az új kormányfő keddi parlamenti programbeszéde előtt.   

Az eredmények azt mutatják, hogy a konzervatív Jog és Igazságosságra (PiS) a lengyelek 50 százaléka szavazna, ha most tartanák a parlamenti választásokat. A kormánypárt támogatottsága ezzel 5 százalékkal növekedett ugyanannak a cégnek az egy hónappal ezelőtti felméréséhez képest.

A fő ellenzéki erőt adó jobbközép Polgári Platformot a megkérdezettek 17 százaléka támogatta, ami a novemberi eredményekkel összevetve 6 százalékkal kevesebb. Emelkedett viszont 3 ponttal a harmadik legerősebb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de jobboldalinak tartott Kukiz´15 népszerűségi mutatója, amely jelenleg 11 százaléknál tart.

Változatlan maradt a további két parlamenti párt kedveltsége – a liberális Moderné (Nowoczesna, 9 százalék) és a mindenekelőtt vidéken népszerű Lengyel Parasztpárté (3 százalék). Míg az utóbbi nem kerülne be a parlamentbe, 5 százalékos támogatottsággal  a bejutási küszöbre került a jelenleg parlamenten kívüli Baloldali Demokratikus Szövetség.

A PiS a szavazatok mintegy 37,6 százalékával nyerte meg 2015 októberében a parlamenti választásokat.

MTI