A liberális (PNL) kormányfőt arra reagáltatták, hogy szociáldemokrata koalíciós partnerei (PSD) kedden ismételten az ukrajnai gabonaimport felfüggesztését sürgették. Ciuca emlékeztett arra, hogy a magyar, a lengyel, a bolgár és a szlovák miniszterelnökkel közösen levélben sürgette Brüsszelt, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében, és kifejezte reményét, hogy hamarosan választ kapnak a levélre és egységes, uniós szintű megoldás születik az ügyben.

Hirdetés

A román kormányfő szerint figyelembe kell venni, hogy az Európai Bizottságtól évente hárommilliárd eurónyi uniós támogatás érkezik a román agrárszektorba: kétmilliárd eurónyi közvetlen támogatás a gazdálkodóknak és valamivel több mint egymilliárd euró beruházásokra. „Ebben az összefüggésben konszenzusos intézkedésekre van szükség, amelyek támogatást jelentenek (a gazdáknak), nem kárt okoznak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Elmondása szerint több termékkategória is érintett, és nemcsak a nyers gabonafélék, hanem a méz, az étolaj, a tej és a csirkehús importjáról is folynak tárgyalások.

A román kormánykoalíción belül a kormányfő által vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyezkedett a leginkább visszafogott álláspontra az ukrán gabonaexport ügyében. Szerdán – a PSD után – a PNL másik koalíciós partnere, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is határozottabb fellépést sürgetett.

Korábban írtuk

Az RMDSZ honlapján megjelent közlemény Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselőt idézve leszögezi: az RMDSZ minden olyan intézkedést támogat, amely időszakosan betiltja az ukrán gabonaimportot Romániába, mivel a szövetségnek kötelessége megvédeni a romániai gazdákat abban a helyzetben, amikor az Ukrajnából érkező gabonát szárazföldi tranzitvonalakon próbálják hasznosítani.

Az RMDSZ mezőgazdasági szakpolitikusa szerint az Ukrajnából érkező gabona esetében szigorúbban kell alkalmazni a gabona nyomon követhetőségét és minőségellenőrzését.

„Az RMDSZ arra vállalkozott, hogy támogatja az erdélyi, romániai gazdákat. Úgy kell segítenünk a háborúban levő ukránokat, hogy az semmilyen formában se hozza hátrányos helyzetbe a gazdáinkat. Az uniós szabályok értelmében a kereskedelemben nem tehetők egyoldalú lépések, ezért az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek kiszorítása csak az EU-s intézkedésekkel összhangban képzelhető el, és az EU-nak anyagilag kárpótolnia kell az ezzel járó veszteségeket a tagországokban” – idézte Magyar Lórándot az RMDSZ közleménye.

A bukaresti média szerint Románia maradt Ukrajna egyedüli szomszédja, amely még nem függesztette fel a területére irányuló ukrán gabonaexportot. Két hete országos tüntetést szerveztek a gazdaszervezetek Romániában az ukrán gabonával és más mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelve.