A Der Spiegel értesülései szerint a düsseldorfi konglomerátum vezetői tárgyalásokat folytatnak a kijevi vezetéssel egy gyártóüzem létrehozásáról, ahol a legújabb fejlesztésű Panther (Párduc) nehézharckocsikat szerelnék össze.

Hirdetés

A Rheinmetall AG vezérigazgatója, Armin Papperger az ukrán kormány minisztereivel folytat tárgyalásokat egy új harckocsigyár építéséről a főváros, Kijev térségében. Sajtóinformációk szerint az üzem megépítése mintegy 200 millió euróba (kb. 72 milliárd forint) kerülne, és évente 400 Párduc típusú harckocsit volna képes előállítani.

„Az ukrán kormánnyal folytatott tárgyalások ígéretesek; remélem, hogy a következő két hónapban döntés születik az ügyben” – fogalmazott a német vállalat vezérigazgatója.

Első hallásra őrültségnek tűnhet egy komplett harckocsigyár megépítése Ukrajnában, ám Papperger szerint meg lehetne védeni az orosz légitámadások ellen. „A gyár légvédelemmel való biztosítása nem lenne kivitelezhetetlen” – mondta.

Korábban írtuk

Szakértők szerint Ukrajnának legalább 600-800 darab modern tankra lenne szüksége ahhoz, hogy esélye legyen a győzelemre a jobban felszerelt orosz hadsereg ellen.

Ez a szám természetesen ma még igencsak távolinak tűnik, az elmúlt hónapokban a nyugati szövetségesek által tett felajánlások ennek csupán a töredékét teszik ki. Papperger elmondta, még ha a német hadsereg át is adná az összes készleten levő Leopard harckocsiját, az sem volna elég; ezért más megoldásra van szükség.

A vezérigazgató elmondása szerint a Rheinmetall eddig 250 harckocsival segítette az ukránokat.

„Teljes gőzzel dolgozunk, már több mint 40 Marder típusú gyalogsági harcjárművet állítottunk hadrendbe, és ez a szám az év végére eléri a százat. A beígért ötven Leopard 2A4-esből körülbelül harminc harckocsi áll készen. Ezen kívül van még körülbelül 100 régebbi Leopard 1-es, amelyek közül 88-at (hamarosan) újra hadra foghatóvá tudunk tenni” – idézi Pappergert a Spiegel Online.

A Rheinmetall vezére azt is elmondta, úgy számolnak, hogy a háború még évekig elhúzódik, hiszen egyfajta patthelyzet alakult ki a fronton amiatt, hogy mindeddig egyik fél sem volt képes áttörést elérni a Donyeck-medencében.

Ugyanakkor ahhoz mindkét háborúzó fél elegendő erőforrással rendelkezik, hogy elkerüljék a döntő vereséget.

„Ezt az egyensúlyi helyzetet csak úgy tudjuk feloldani, ha sokkal következetesebben támogatjuk Ukrajnát” – vonta le a következtetést düsseldorfi székhelyű cég vezetője.