Több gyermek született 2016-ban Németországban mint 1996 óta bármelyik évben, derült ki a ma ismertetett adatokból – írja a Reuters hírügynökség honlapja.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az hatalmas emelkedést a dübörgő gazdaságnak, a kormányzati döntéseknek és a bevándorlásnak tudják be.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint 2016-ban összesen 792 131 gyermek született, amely az azt megelőző évhez képest 7 százalékos emelkedést jelent.

Azok a 30-37 év közötti nők, akik fiatalabb korukban nem szültek, fokozatosan hozzák be lemaradásukat, köszönhetően a kedvező gazdasági helyzetnek és a kormányzati döntéseknek – állítja a cikk.

Azonban míg a német állampolgárok által szült gyermekek száma 3 százalékkal emelkedett, addig külföldi állampolgárok esetében ez a növekedés 25 százalékos volt – ez utóbbiak 184 600 gyermeknek adtak életet.

„A tradicionálisan magas születésszámmal rendelkező kultúrákból származó nők esetében a gyermekszülések száma megnőtt” – ismerte el a hivatal.

Az adatokból kiderül, hogy a szíriai újszülöttek száma majdnem megnégyszereződött (18 500), az irakiaké megduplázódott (5 500), az afgánoké pedig megháromszorozódott (5 900).

A német nők körében a termékenységi ráta egészen enyhén 1,46-ra emelkedett, ugyanakkor ugyanez az arány a más országok állampolgárai körében több mint 50 százalékkal 2,28-ra nőtt. 
Az Eurostat adatai szerint a termékenységi ráta uniós átlaga 1,60, Franciaországban a legmagasabb (1,92) és Spanyolországban, illetve Olaszországban a legalacsonyabb (1,34).

(demokrata.hu)