Fotó: MTI/AP
A pusztítás nyomai az árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernában 2023. szeptember 12-én.
Hirdetés

Hisám Skiuat, a vészhelyzeti bizottság tagja, a polgári repülésért felelős miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, „a tenger folyamatosan holttestek tucatjait sodorja ki” a partra.

Kedden a hatóságok arról számoltak be, hogy több mint kétezren meghaltak, tízezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván, miután a Líbiára lecsapó Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) líbiai tagozata szerdán egy Twitter-bejegyzésben közölte, hogy legalább 30 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Dernában. A vihar által sújtott más területeken, köztük Bengáziban 6085-en váltak hajléktalanná.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A hatóságok vészhelyzetet hirdettek meg, az iskolák és a boltok bezártak, kijárási tilalom lépett életbe.

Korábban írtuk