Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Orbán Viktor miniszterelnök és Matt Schlapp, az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) elnöke az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC), a kormányfő nyitóbeszédét követően Dallasban 2022. augusztus 4-én
Hirdetés

„A liberális ellenfelei által szidalmazott és becsmérelt Orbán következetesen túlszárnyalta őket. Mondjon bárki bármit Orbán Viktorról, de jól beszél”

– idézi a brit politikai magazint a Mandiner.

A cikkben megjegyzik, hogy Orbán Viktor beszéde „széleskörű, kemény és meglehetősen vicces volt.” A The Spectator kedvenc vicce az volt a miniszterelnöktől, hogy „a magyar a mennyország hivatalos nyelve, mert egy örökkévalóságig tart megtanulni.”

Orbán Viktor beszédéből a magazin kiemelte:

„a közelgő amerikai és magyarországi választások a nyugati civilizációért folytatott harc két frontja.”

Ez a mondat különösen jól hangzott – fűzte hozzá a The Spectator.

A cinikusok úgy látják, hogy Orbán Viktor egy kultúrharcos, aki megpróbálja elterelni a figyelmet a lassuló gazdaságról. Tévednek – írja a hetilap, majd hozzáteszik: az ő retorikája nem a modern kultúrharcok tárgya, ez a magyar politikai hagyomány része.

„Orbán, aki idealista liberálisként lépett a politikába, a 2002-es választásokon elszenvedett, bizalomromboló vereségét követően e keresztény nacionalizmus zászlóvivőjeként jelent meg újra. Aligha nézett vissza, 2010 óta négyszer nyerte meg a választásokat”

– írja a The Spectator. Végül a magazin megállapítja: egyelőre Orbán világszerte a konzervatívok bálványa.

„A liberális ellenfelei által szidalmazott és becsmérelt Orbán következetesen túlszárnyalta őket, és nemcsak ideológiai, hanem választási hőssé is vált. Amikor Texasban a színpadra lépett, alig tudott visszafogni egy fanyar mosolyt”

– jegyzi meg a lap.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk