Ignazio Cassis svájci külügyminiszter elmondta: országa úgy döntött, hogy nem írja alá a kétoldalú kapcsolatokat megerősítő 2018-as szerződéstervezetet. A berni kormány egyúttal értesítette Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az egyeztetések felfüggesztéséről. A tárcavezető aláhúzta: Svájc ennek ellenére reméli, hogy a továbbiakban is megmaradnak a szoros kapcsolatok az Európai Unióval, amellyel az ország eddig több mint 100 kétoldalú megállapodást kötött.

Hirdetés

Az Európai Unió az alpesi ország legfőbb gazdasági partnere.

A hét éve zajló tárgyalások azon futottak zátonyra, hogy az Európai Unió teljes hozzáférést kért a svájci munkaerőpiachoz az uniós állampolgárok számára, Svájc pedig ebbe nem egyezett bele.

Cassis jelezte: a kormány attól tartott, ez a lépés ahhoz vezethetett volna, hogy nem svájci állampolgárok is hozzáférhettek volna szociális juttatásokhoz Svájcban.

Korábban írtuk

Az egyeztetések megszakadásának messze gyűrűző hatásai lehetnek Svájc és az őt körülvevő Európai Unió viszonyára. Brüsszel figyelmeztetett, hogy a megállapodás sikertelensége számos, már meglévő egyezményt is veszélybe sodorhat, amely a kereskedelem, az oktatás és a kutatás terén szabályozza a kétoldalú viszonyt.

„A megállapodás nélkül képtelenség lesz megújítani kapcsolatainkat” – hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság, amely sajnálkozását fejezte ki Svájc döntése miatt.

A szerződés célja az lett volna, hogy egységes jogi kereteket biztosítson Svájc részvételének az Európai Unió piacán, és életbe léptessen egy mechanizmust, amelynek segítségével hatékonyan lehetett volna rendezni a nézeteltéréseket a felek között.