Egy svéd egyetemista lány, Elin Ersson nem volt hajlandó leülni egy Göteborgból Törökországba tartó gépen, ezzel akadályozva a gép felszállását – mindezt azért, mert a géppel egy afganisztáni férfit toloncoltak volna vissza a hazájába – számolt be az esetről a The Guardian

Fotó: shutterstock.com, szerk., Facebook

Fotó: shutterstock.com, szerk., Facebook

A magát aktivistának nevező lány csak azért vett jegyet a járatra, mert megtudta, hogy ezen a gépen fognak egy afganisztáni férfit deportálni Svédországból, és szerinte ez a férfi számára egyenlő a halállal.

A Facebookon élőben közvetítette akcióját. Nem volt hajlandó leülni, ezzel megakadályozva, hogy a gép elkezdhessen a kigurulni a kifutópályára. Az utasok körében megoszlottak a vélemények – voltak akik támogatták, azonban egy angol férfival még szóváltásba is keveredett.

– Nem fogom hagyni a férfi halálát csak azért, hogy ne késse le a csatlakozását – mondta az angol férfinak. – Nem ülök le addig, amíg a férfit le nem teszik a gépről.

A férfi megpróbálta a kicsavarni a telefont a lány kezéből, de egy stewardess a segítségére sietett. A gépen tapsvihar tört ki, amit a lány meg is könnyezett.

Ersson azt kérte a pilótától, hogy ne szálljon fel.

– Ez a pilóta végső döntése. Csak megakarom állítani ezt a kitoloncolást. Nem követtem el bűncselekményt.

Hozzátette:  

– Én csak próbálom megváltoztatni az országom szabályait. Nem tetszenek, nem helyes embereket a pokolba küldeni.

A göteborgi Landvetter repülőtér hatósága végül úgy döntött, nem hagyja, hogy a gép tovább vesztegeljen, és leszedette a járatról a kitoloncolt afganisztánit, illetve a diáklányt is.  Ezután az utasok azt is kénytelenek voltak megvárni, hogy a gépet elhagyók csomagjait kiszedjék a raktérből.

Arról egyelőre nem jelent meg hír, hogy az Ersson okozta jelentős késés miatt emel-e vádat a repülőtér vagy a légitársaság.