Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Szabadon engedték Németországban az ország nyugati részén tartott terrorellenes razziák során őrizetbe vett 11 személyt – közölte szombaton az ügyészség.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Legalább hatuk ellen büntetőjogi eljárást indítottak a nemzetbiztonságot veszélyeztető súlyos bűncselekmények előkészítésének gyanújával – közölte a dpa német hírügynökséggel egy meg nem nevezett hatósági szóvivő.

A rendőrség robbanószerek és fegyverek után kutatott a razziák során, de mivel semmit sem talált ezek közül, szabadon engedték a 11 őrizetbe vett – 22 és 35 év közötti, többségében tádzsik származású – személyt.

A német hírügynökségnek nyilatkozó szóvivő szerint a hatóságok jelenleg a gyanúsítottak és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet közötti lehetséges kapcsolatokat vizsgálják. „Feltételezésünk szerint az Iszlám Állam egy sejtjéről vagy szimpatizánsairól van szó” – mondta.

A razziákat Észak-Rajna-Vesztfáliában és Baden-Württembergben tartományokban tartották. Essenben, Düsseldorfban, Wuppertalban, Mönchengladbachban, Duisburgban és Ulmban voltak rajtaütések péntek reggeltől szombat reggelig. A német sajtó értesülései szerint Düsseldorfban és Essenben bombaszakértők is részt vettek a razziákban.

A hatóságok az után tartottak nagyszabású razziákat, hogy pénteken egy 19 éves, tádzsik származású személy végighajtott autójával Essen belvárosának gyalogos övezetében. Senki sem sérült meg. Az illetőt őrizetbe vették, jelenleg gyilkossági kísérlet miatt folytatnak ellene vizsgálatot. Indítéka egyelőre nem ismeretes, és személyét egyelőre nem kapcsolták össze az őrizetbe vett 11 emberrel.