Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én.
Hirdetés

December 20-án az új lengyel kormány erőszakkal átvette a lengyel közmédia feletti irányítást – írta közleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

Emlékeztettek: a lengyel alkotmányt és törvényeket súlyosan sértő módon kirúgták a közmédia vezetőségét, és a saját embereiket nevezték ki. Majd verőembereket küldtek a köztévé székházába, fizikai erőszakot alkalmaztak az alkalmazottak eltávolítására, és beszüntették az egyik televíziós csatorna műsorsugárzását.

Az az Európai Bizottság, amely az elmúlt években harciasan kérte számon a jogállamiság és a sajtószabadság érvényesülését Magyarország esetében, most teljes hallgatásba burkolózik.

Ez a hallgatás arra utal, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a jogállamisági kérdésekben.

Korábban írtuk

Mindannyian könnyen elképzelhetjük, mi lenne akkor, ha mindez Budapesten történt volna, Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt

– írták a közleményben.

A képviselőcsoport két kérdést tett fel a bizottságnak:

  • Úgy gondolják-e, hogy a közmédia tagállami jogszabályok megkerülésével történő, erőszakos átvétele összeegyeztethető a jogállamiság elvével, és tiszteletben tartja a médiaszabadság és médiapluralizmus elvét?
  • Hogyan fogják biztosítani, hogy a jogállamiság tiszteletben tartását azonos mércével mérjék minden tagállam esetében, függetlenül azok kormányaitól és azok politikai álláspontjától?

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.