Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Aleksandar Vucic szerb elnök márciusban jelentette be, hogy megállapodás született arról, Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen épít vakcinagyárat Szerbiában, ahol a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát állítanák elő. A szerb államfő akkor azt mondta, hogy a vakcina előállítása már az idei év októberében megkezdődhetne, az építkezés azonban még nem kezdődött el, és egyelőre azt sem közölték, hol létesülne ez a gyár.

A hivatalos közlönyben néhány napja jelent meg az a szerb kormánydöntés, amelynek értelmében az ország költségvetéséből 1,867 milliárd dinárt (5,53 milliárd forint) szánnak a vakcinagyár felépítésére.

Ana Brnabić miniszterelnök hétfőn azt mondta, a vakcinagyárra az előrelátás miatt van szükség. „Már a járvány kitörése óta arra törekedtünk, hogy az állampolgáraink 100 százalékosan biztonságban legyenek, bármi történjék is” – húzta alá. Hozzátette: a térségbeli országokat is segítené Belgrád, hiszen amíg nem lesz mindenki védett, addig Szerbia sem az.

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinagyár akkor is nagy segítséget jelenthet, ha kiderül, hogy szükség lesz az oltás harmadik adagjára, vagy ha egy-két évente meg kell ismételni az oltásokat.

Korábban írtuk

A jövőre nézve a kormányfő rámutatott, amikor nem lesz már szükség koronavírus elleni vakcinák ellőállítására, akkor gyógyszergyárként, vagy más oltóanyagok gyártására alkalmas üzemként, esetleg biotechnológiai fejlesztések végrehajtására alkalmas intézményként működhet tovább a hamarosan felépülő gyár.

Szerbia a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésekor nemcsak nyugati oltóanyagot, hanem keleti vakcinákat is vásárolt, Kínától például több mint négymillió adag oltást vett. A szerb kormány álláspontja szerint a keleti oltóanyagok is ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, és a legfontosabb az, hogy minél hamarabb minél többen védetté váljanak. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően eddig a nagykorú lakosság majdnem felét beoltották már a nyugat-balkáni országban, a cél pedig az, hogy június 21-ig a nagykorú állampolgárok 56-60 százaléka megkapja a vakcinát.