Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A mikroblogban az amerikai elnök kifejtette: a vírus elleni küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport javaslatára, valamint New York, New Jersey és Connecticut államok kormányzóival egyeztetve arra a döntésre jutott, hogy „a karantén nem lesz szükséges”.

Donald Trump egyben felkérte az országos járványügyi és betegségmegelőzési központot (CDC), hogy határozzon meg szigorú utazási korlátozásokat a három tagállam számára. A korlátozásokat a tagállamok kormányzóinak kell bevezetniük a szövetségi kormánnyal történő konzultációkat követően.

Az elnök szombat délután vetette fel újságíróknak nyilatkozva, hogy a járvány által erőteljesen sújtott három, keleti parti tagállamban – Connecticutben, New York államban és New Jerseyben – esetleg karantént vezethetnek be két hétre, vagyis a három államot teljesen lezárnák a ki-, és beutazók előtt. Már délután hangsúlyozta azonban, hogy az érintettek nélkül nem hoz döntést.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem sokkal az elnök szavainak elhangzása után elutasította az ötletet, és kijelentette, hogy ennek megvalósítása szerinte felérne „a tagállamok elleni háború meghirdetésével”.

„Nem hiszem, hogy ez jogszerű lenne” – mondta újságíróknak Cuomo, hozzátéve, hogy egy ilyen döntés gazdaságilag is katasztrofális következményekkel járna. „Ha térségeket választunk el egymástól az országon belül, az visszaütne, Amerika-ellenes és társadalomellenes lenne” – szögezte le a CNN hírtelevíziónak adott szombat esti interjújában.

Ned Lamont, Connecticut kormányzója egy szintén szombat esti televíziós interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy „New York, New Jersey és Connecticut déli része a kereskedelmi és pénzügyi világ fővárosa, és ha Donald Trump szeretné a járvány után újra beindítani a gazdaságot, akkor ”nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond, és mit nem mond ki„.


Korábban:

Karantén alá kerülhet az Egyesült Államok három tagállama – közölte Donald Trump amerikai elnök szombaton, New York állam kormányzója pedig bejelentette, hogy elhalasztják az előválasztást.

”Szeretném New Yorkot karanténban látni, mert epicentrum, New York, New Jersey, talán két-három másik helység is, talán Connecticut bizonyos részei karanténba kerülhetnek„ – mondta Trump szombat délelőtt, mielőtt a virginiai Norfolkba indult, hogy jelen legyen egy újabb kórházhajó indításánál. A hajó éppen New Yorkba indul.

Az elnök leszögezte: a három állam teljes lezárása csak rövid ideig tartana, és a döntés meghozatala előtt mindenképpen egyeztet az érintett kormányzókkal. A három állam teljes lezárásáról Trump úgy fogalmazott: ”a legszívesebben nem tenném, de lehet, hogy szükség lesz rá„. Újságírók kérdésére válaszolva pedig elmondta, hogy egyelőre nincs szó a Nemzeti Gárda bevetéséről annak érdekében, hogy betartassák a kijárási korlátozásokat.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte: ”nem tetszik neki„ az elnöki javaslat, szerinte ”nem betartható„.

Az új típusú koronavírus okozta járvány üteme nem lassul az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins egyetem és kórház szombat délelőtti adatai szerint az egész országban több mint 115 ezer vírusfertőzést azonosítottak, a vírus okozta betegségbe csaknem 1900 amerikai halt bele. A legrosszabb a helyzet pillanatnyilag New York államban, de új gócpontok alakulnak ki Floridában és Louisianában is.

Andrew Cuomo szombaton is – mint minden nap – sajtókonferencián ismertette a helyzet alakulását. Elmondta, hogy az államban szombat reggel 728-ra emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma, és egyedül New York városában 450 halálesetet tartanak számon. New York városában szombat reggeli adatok szerint csaknem 27 ezer volt a regisztrált fertőzöttek száma. Tragikus a helyzet a város Queens negyedében, ahol egy nap alatt, péntekről szombatra, 32 százalékkal, több mint 8 ezer főre nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) riportot készített Queens Mount Sinai nevű kórházában, ahol az egyik orvos úgy fogalmazott: ”pokoli a helyzet, bibliai léptékű a pusztulás. Az emberek bejönnek, intubálják őket és meghalnak, majd minden kezdődik elölről, nincs megállás„. Egy másik orvos háborús állapotokhoz hasonlította a New York-i kórházakban kialakult helyzetet.

Cuomo bejelentette, hogy az áprilisra tervezett előválasztásokat júniusra halasztják.

A kormányzó közölte azt is, hogy a lélegeztetőgépek gyártói csaknem duplájára emelték a készülékek árát, 25 ezer dollár helyett 45 ezer dollárt számolnak egy-egy berendezésért.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter közleményben tudatta, hogy bizonyos feltételek megléte esetén a szövetségi kormányzat megnöveli az egyes tagállamokban működő Nemzeti Gárda finanszírozására fordítható összegeket. A tárcavezető felhatalmazást adott a finanszírozás bonyolításának egyszerűsítésére is. ”Ez a felhatalmazás lehetővé teszi a Nemzeti Gárda időben történő bevetését az életek megmentése, valamint a közegészségügy és a biztonság megóvása érdekében„ – fogalmazott közleményében a tárcavezető.