Harcolunk a betegség terjedése ellen – mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Portugália még messze van a vörös vonaltól, de növekvőben van a járvány – tette hozzá.

Hirdetés

Vieira da Silva szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia „aggasztó”.

Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív – PCR vagy antigén – koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből. A fővárosban, Lisszabonban és Albufeira tengerparti üdülőhelyen a hét végén az éttermeknek, kávéházaknak és – az élelmiszerboltok kivételével – az üzleteknek délután fél négykor be kell zárniuk. A szupermarketek és az élelmiszerüzletek este hétig tarthatnak nyitva.

A fertőzötteknek elsősorban a fővárosi agglomerációban növekvő száma miatt az intézkedéseket hetente felülvizsgálják, és addig maradnak érvényben, amíg a helyzet nem javul.

Korábban írtuk

Csütörtökön 1556 volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ez volt a legnagyobb növekedés február óta, amikor az ország valamivel több mint 10 milliós lakossága volt karanténban. Az ibériai országban a járvány kezdete óta 869 879 fertőzöttet és 17 079 halálesetet jelentettek.

A fertőzöttek számának növekedése akkor lódult meg, amikor az idegenforgalomtól függő Portugália megnyitotta a határokat az európai uniós és brit turisták előtt.

A lisszaboni fertőzöttek felénél a fertőzőbb indiai delta variánst diagnosztizálták, amely Nagy-Britanniában is gyorsan elterjedt.

A 100 ezer lakosra jutó 130 új fertőzöttel Portugália az első helyen áll a 27 uniós tagállam között, de alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint Nagy-Britanniában.

Portugália a fiatalok oltását is felgyorsította, a 18 év felettiek július 4-től regisztrálhatnak az oltásra. Eddig a lakosság mintegy 30 százaléka kapta meg a két adag vakcinát. Vieira da Silva szerint mintegy 700 ezer hatvan év feletti lakos még nem kapta meg a második adag védőoltást.