Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann
Jörg Meuthen
Hirdetés

„Gyanús esetnek” minősítette január közepén a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) az AfD szász-anhalti szervezetét, amivel az AfD ellen két éve folyó titkos­szolgálati akciósorozat új szintre lépett. A Mitteldeutsche Zeitung információi szerint a határozat értelmében már hírszerzési eszközökkel is meg lehet figyelni, nyomon lehet követni a párt vezetőit és csaknem 2200 tagját: le lehet hallgatni a telefonbeszélgetéseiket, ellenőrizni a levelezéseiket, sőt, a pénzügyi tranzakciók adatait is le lehet kérni.

Szász-Anhalt immár a harmadik tartomány Türingia és Brandenburg után, amelynek AfD-szervezetét a német titkosszolgálat „gyanús esetnek” minősítette, miután „elegendő támpontot gyűjtött arról, hogy ezek az AfD-szervezetek megsértik az emberi méltóságot, és elutasítják a jogállami alapelveket”. A német alkotmányvédelmi hivatal emellett „demokráciadeficittel” is vádolja ezeket a pártszervezeteket.

Német sajtóhírek szerint a három AfD-szervezet után hamarosan jöhet a negyedik is: gyanús esetté válhat például a szászországi is, amit pedig az országos, a teljes AfD hírszerzési eszközökkel történő megfigyelése követhet. Félreértés ne essék: a hírszerzés akkor is működik, ha hivatalosan nem jelentik be. A bejelentés célja valójában az, hogy annak nyomán a párt médiaössztűz alá kerüljön.

Az AfD országos párt, jelen van minden német tartomány törvényhozásában és a Bundestagban is. Jelenleg átlagosan tíz százalék körül mérik, de a támogatottsága több kelet-németországi tartományban meghaladja a húsz százalékot. Mégsem akar senki sem koalíciót kötni vele, még tartományi szinten sem, jövőjéről így a vita időről időre fellángol.

Korábban írtuk

Jörg Meuthen, az AfD elnöke tavaly hivatalosan feloszlatta a párt jobbszárnyát, a Flügelt, amelyet az alkotmányvédelmi hivatal még 2019-ben gyanús esetnek minősített az ifjúsági szervezetükkel együtt. Meuthen szeretné elkerülni a teljes AfD gyanús esetnek minősítését, ezért a legszívesebben megszabadulna azoktól a politikusoktól, akiknek a retorikája alapul szolgálhat a párt elleni országos eljárásra. A Flügel-támogatók viszont úgy vélik, hogy épp ennek az egyenes beszédnek köszönheti az AfD a népszerűségét, hiszen a világos üzenetek hiánycikknek számítanak a politikailag korrekt Németországban. Szerintük a titkosszolgálati megfigyelés elkerülhetetlen, így is, úgy is sor kerül rá.

Meuthennek most egyszerre kellene szalon- és koalícióképessé tenni a pártot, ugyanakkor növelni a támogatottságát a soron következő tartományi és Bundestag-választásokon. A többi parlamenti formációnak ez persze nem érdeke, ezért igyekeznek továbbra is a jobbszélen tartani a bevándorlásellenes AfD-t, és ehhez felhasználják a BfV-t, amelynek 2018-ban kinevezett új vezetője, Thomas Haldenwang hűen követi a kancellár utasításait.

A szász-anhalti AfD gyanús esetnek minősítése jól időzített lépés volt. 2021. január 12-én jelentette be az alkotmányvédelmi hivatal a tartományi parlament ellenőrző bizottságában egy zárt ülésen, öt hónappal Szász-Anhalt tartományi választásai előtt, ahol az AfD a dobogó második helyén van a CDU után.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Szász-Anhaltban jelenleg a CDU 29, a AfD 23 százalékon áll, miközben a Linke (Baloldal) 17, a Zöldek 10, az SPD ugyancsak 10, az FDP 4 százalékot szerezne. A CDU tehát sem az SPD-vel, sem a Zöldekkel nem tudna többségben kormányozni. A jelen állás szerint nem lenne meg a többsége a vörös–vörös–zöld koalíciónak sem, így könnyedén megismétlődhet a tavalyi türingiai fiaskó: egy Berlinből áterőltetett kisebbségi koalíció, amit a többi elitpárt kénytelen-kelletlen kívülről a szavazataival támogat.

– Mivel az AfD megkerülhetetlen tényezővé vált ebben a tartományban is, bevetették ellenünk a titkosszolgálati bombát. Ettől várják, hogy elbizonytalanodjék az AfD szavazótábora, és szétszéledjen a tagság. Márpedig erre van esély, mert többen attól tartanak, hogy a munkahelyük elvesztését kockáztatják – mondta a Demokratának egy AfD-tag.

Az AfD szerint sérül a párt alkotmányban rögzített joga, hogy egyenlő esélyekkel induljon a választásokon. Ezért az ellenzéki párt bírósághoz fordul, hogy megakadályozza a BfV ak­cióját.