Fotó: MTI/EPA/KCNA (illusztráció)
Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által 2023. február 18-án közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára (k) és lánya, Kim Dzsu E (b) a kabinet és a védelmi minisztérium munkatársai között játszott sportviadalon Phenjanban február 17-én
Hirdetés

Dél-koreai szakértők szerint szerint ritkaság, hogy Phenjanban ilyen jellegű egyeztetést tartsanak, ez is annak a jele, hogy az észak-koreai élelmiszerválság egyre súlyosabb méreteket ölt. Becslések szerint legalább 1 millió tonna gabona hiányzik, ez az ország éves szükségletének közel 20 százaléka.

Észak-Korea évtizedek óta súlyos élelmiszerhiánnyal küzd a rossz gazdálkodás, a természeti katasztrófák és a nemzetközi szankciók miatt. Az ENSZ becslései szerint jelenleg a lakosság csaknem fele szenved szükséget, és az észak-koreaiak mintegy 41 százaléka alultáplált. Jelentések szerint a mostani helyzet már a legsúlyosabb éhínségéhez hasonló, amely az 1990-es években sújtotta az országot, és amelyben nemzetközi becslések szerint százezrek haltak meg. Az élelmiszerhiány miatt az ország 2000 óta először csökkentette a katonáinak járó napi fejadagot is.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség jelentése szerint a Koreai Munkapárt központi bizottsága vasárnap ült össze, hogy sürgősen megtalálják a helyes stratégiát a mezőgazdaság fejlesztésére. A hírügynökség azt nem közölte, hogy Kim Dzsong Un mondott-e beszédet a konferencián, de jelent volt Kim Tok Hun észak-koreai miniszterelnök és Dzso Jong Von, aki a központi bizottság szervezeti igazgatója, és az észak-koreai vezető egyik legfontosabb tanácsadója. A Koreai Munkapárt központi bizottsága rendszeresen összeül a fontosabb témák megvitatására, de most először fordult elő, hogy külön egyeztetést tartottak a mezőgazdaságról.

„Ahhoz, hogy több gabonát termeljenek, még több műtrágyára, növényvédő zerre és mezőgazdasági gépre van szükség. Észak-Korea azonban csak ritkán költ ezekre az eszközökre, korlátozott a költségvetés, de tudnának több gabonát termelni, ha a fegyverkezési programra szánt pénzt a mezőgazdaságra költenék” – mondta Nam Szung Vuk, a dél-koreai Korea Egyetem professzora.

Korábban írtuk

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint az élelmezési helyzet tovább súlyosbodott Észak-Koreában. Phenjan már támogatást kért az ENSZ Világélelmezési Programjától is, de a nemzetközi tárgyalások nem haladnak előre, mert a felek egyelőre nem tudtak megállapodni a segélyek eljuttatásának ellenőrzéséről.