A bizottság arról tájékoztatott, hogy a rakéta 1000 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe zuhant volna. Tokió részéről azt közölték, interkontinentális ballisztikus rakétáról (ICBM) van szó, mely mintegy 74 percen át tartózkodott a levegőben, több mint 6000 kilométeres magasságban. Ez idén Phenjan 12. rakétafellövése.

Hirdetés

A Jun Szok Jol dél-koreai elnök irodája által kiadott közleményben leszögezik: Phenjan „súlyos árat” fizet a rakétafellövésért. Kisida Fumio japán miniszterelnök figyelmeztetett: Phenjan idén „növekvő mennyiségben” bocsát fel rakétákat.

Alig egy nappal korábban Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jo Dzsong azt állította, hogy amerikai gépek sértették meg az észak-koreai légteret, és azt vetette Washington szemére, hogy ő felelős a térségben lévő feszültség eszkalációjáért.

Mindeközben a Hawaii szigetén lévő Camp Smithnél találkozott egymással több magas rangú amerikai, japán és dél-koreai katonatiszt, a rakétakilövésről a felek az egyeztetések végén kaptak hírt. A héten várhatóan Japánba és Dél-Koreába utazik Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

ENSZ-határozatok tiltják Észak-Korea számára a ballisztikus rakéták fejlesztését, melyek típustól függően akár nukleáris robbanófejek célba juttatására is képesek lehetnek. A phenjani vezetés súlyos nemzetközi szankciók hatálya alatt áll nukleáris programja miatt.

Korábban írtuk