Az idén tízszeresére nőtt az afrikai kontinensről érkező migránsok száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, amelyek mindössze száz kilométerre vannak Marokkó nyugati partvonalától. Az illegális bevándorlókat szállító bárkák a legtöbb esetben Marokkóból, Mauritániából, illetve a csaknem 1500 kilométerrel délebbre található Szenegálból indulnak. Az idén az aszályok, a koronavírus-járvány, a szegénység, a munkanélküliség és az erőszak elől menekülő mintegy 17 ezer menedékkérő választotta ezt a veszélyes tengeri útvonalat. 2006-ban számuk meghaladta a harmincezret.

Hirdetés

A legtöbb migránst Gran Canaria Arguineguin kikötőjébe viszik regisztrálni, illetve koronavírus-tesztelésre.

Sok menedékkérő hetek óta hevenyészett sátortáborban él a kikötőben. A hatóságok bejelentették, hogy bezárják a sátortábort és egy befogadóközpontot hoznak létre, ez azonban még nem kezdte meg működését.

A spanyol hadsereg csütörtöki közlése szerint menekülttábort húztak fel kétszáz ember elszállásolására a Barranco Seco településen.

Korábban írtuk

A spanyol hatóságok 2006 óta fokozzák a határvédelmet és az érkezők száma így évente néhány száz főre apadt. A Földközi-tengeren bevezetett szigorú intézkedések és a koronavírus járványa miatt kialakult gazdasági nehézségek miatt újabban viszont ismét többen próbálkoznak.