Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Legalább harminchét rendőr vesztette életét a nyugat-afganisztáni Faráh tartományban, a térség nagy részét ellenőrzésük alatt tartó tálib fegyveresekkel vívott harcokban – közölték helyi hatóságok hétfőn.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A körzet egyetlen, a kormánykatonák ellenőrzése alatt álló falujára, Hosztra vasárnap éjjel támadtak tálib fegyveresek, a harcok pedig most is tartanak – mondta Humejra Ajjúbí, a tartományi parlament egyik tagja hírügynökségeknek. Kollégája, Abdul-Szamad Szálehí szerint a harcokban pedig további 150 ember tűnt el Hosztból.

A falu rendőri egysége 200 főből állt.

Szemtanúk beszámolói szerint a tálibok sok házat kifosztottak és felgyújtottak, és megtámadtak több környékbeli ellenőrzőpontot is.

Humejra Ajjúbí a kabuli kormányt hibáztatta, mert elmondása szerint bár a tartomány régóta kérleli Kabult, küldjön több biztonsági egységet a környékre, ez egyelőre nem történt meg.

Hozzátette, hogy Faráh biztonsága továbbra is veszélyben van, és a tartomány fővárosán kívül minden körzet tálib ellenőrzés alatt áll.

Május közepén tálib fegyveresek már Faráh városába is behatoltak; akkor az afgán kormányerőkkel a harcok napokig tartottak.

Kedden csaknem 25 biztonsági embert gyilkoltak meg a radikálisok ugyanebben a tartományban.

A kabuli kormány által ellenőrzött terület nagysága hároméves mélypontra süllyedt az elmúlt hónapokban, és a biztonsági erők mindenhol komoly veszteségeket szenvedtek el az afganisztáni újjáépítést felügyelő szervezet (SIGAR) november elején kiadott jelentése szerint.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő külföldi erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.