Az egyik vezető, több nyelven megjelenő, uniós ügyekre szakosodott hírportál, az Euractiv angol nyelvű oldalán mai keltezéssel „Tömeges orbanizáció a láthatáron” címmel jelent meg cikk, amelynek megírása nem lehetett túl könnyű lélektani feladat, miután sok-sok nyugati, fősodorhoz tartozó médium az ellenkezőjéről cikkezett az elmúlt években, és örvendeztek, hogy sikerült megállítani Európában a „populizmust”, ahogyan a nyugati oligarchia kezében összpontosuló szolgamédiumoknak kötelező kategorizálniuk azt a politikát, amely a nép többségének tetszik, de az eliteknek nem.

Fotó: MTI, illusztráció, szerk.


Fotó: MTI, illusztráció, szerk.

A cikket az Euractiv egyik vezető publicistája, Georgi Gotev írta. Ezzel a vallomással kezdi írását: „Orbán Viktorra korábban még úgy tekintettek a brüsszeli buborékban, mint a rossz fiúra, egy olyan politikai huligánra, aki ostoba módon próbál ellenszegülni a megtörhetetlen politikai korrektségnek. Azóta évek teltek el, és miközben fordult a kocka, ő valódi kitartásról tett tanúbizonyságot. Elképzeléseiben hajthatatlan maradt, miközben megkérdőjelezte a politikai korrektséget. Manapság egyre több uniós vezető utánozza Orbánt, aki nemcsak fősodratúvá válik, de úgy tűnik, ő az egyetlen vezető Európában, akinek van jövőképe„. 

”Orbán bebörtönzi az NGO-kat a migránsok segítése miatt? Olaszország se áll távol ettől az új kormány alatt: annak belügyminisztere, Matteo Salvini az NGO-kat »illegális embercsempészeknek« nevezi„.
 
”Orbán Európán kívüli táborokat akart a migránsoknak? Az Európai Néppártban most ez a gondolat irányadóvá vált„.
 
”Orbán ki akarta utasítani az illegális migránsokat? Ez van benne az új olasz kormány programjában és nagy valószínűséggel egész Európában a politikai erők szavazói bázisán belül„.

”A bajor CSU és Sebastian osztrák Kurz kancellár nagy rajongói Orbánnak.”

Eddig az idézet. És a szerző sorolja tovább: Orbán visszaszorította a migránsokat? Az Európai Bizottság leállt annak emlegetésével, hogy a visszaszorítás illegális, és szemet huny afelett, amikor az uniós kormányok által támogatott líbiai és tunéziai partiőrség megállítja és visszaküldi a menekülteket. 

A cikk azzal zárul, hogy Orbán Viktor Angela Merkel után Európában a második leghosszabb ideje hivatalban lévő politikai vezető, de minden jel arra mutat, hogy messze több ideig marad miniszterelnök, mint Merkel kancellár. 

Ha valaha voltak is olyanok, akik azt gondolták, hogy Orbán terhet jelent az Európai Néppártra nézve, mára sokaknak lett világos, hogy valójában kincs számukra.