Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Kameruni illegális bevándorlók a litvániai Vydeniai településen létesített menekülttáborban 2021. július 10-én.
Hirdetés

A jogszabályi változtatások egyebek között lehetőséget biztosítanak a migránsok szabadságjogainak korlátozására. Csökkentik a menedékkérelmi eljárások feldolgozásának idejét néhány hónapról mindössze tíz napra, emellett korlátozzák a menedékkérők fellebbezéshez való jogát is.

A 141 tagú seimasban (a litván törvényhozásban) 84 képviselő támogatta az előterjesztést egy szavazat ellenében, figyelmen kívül hagyva a nemzetközi vöröskereszt és más civil szervezetek amiatti aggályait, hogy a jogszabály szembemegy a balti ország nemzetközi kötelezettségeivel, és sérti a migránsok jogait.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kijelentette, hogy a Fehéroroszország felől érkező migránsok esetében nem olyanokról van szó, akik háború, járványok vagy éhínség elől menekülnek, hanem a szomszédos ország területén hosszú távú vízumokkal rendelkező, „teljességében biztonságos körülmények között élő” diákokról.

„Kötelező alapon, fegyverként küldik őket ellenünk. Vissza kell vernünk a támadást” – jelentette ki Landsbergis, aki a migrációs helyzet miatt a héten Törökországban és Irakban tárgyal.

Korábban írtuk

Agne Bilotaite litván belügyminiszter szerint jóval nagyobb migránsözönre is lehet majd számítani.

„A válságra adandó válaszunknak gyorsnak, egységesnek és visszatartó erejűnek kell lennie” – mondta a parlamentben a belügyi tárcavezető.

„Nem rózsaszirmokkal felszórt ösvény ez, számos akadállyal kell megbirkóznotok” – jelentette ki Laurynas Kasciunas, a kormányzó koalíció egyik képviselője a Litvániába igyekvőknek címezve szavait.

Litvánia a múlt héten elkezdte határzár kialakítását és csapatok telepítését a határra, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akarókat. A 679 kilométeres litván-fehérorosz határ ritkán lakott területeken halad át.

Az év eleje óta több mint 1700 illegális bevándorlót vettek őrizetbe, akik Fehéroroszország területéről léptek be Litvániába. Csak az utóbbi 24 órában 56 migránst tartóztattak fel. A jórészt afrikai és közel-keleti országokból származó bevándorlók többsége menedékkérelmet nyújtott be a balti országban.