A török külügyminiszterrel folytatott tárgyalások napirendjén a többi között biztonsági témák, a terrorizmus elleni harc, a migráció, a kereskedelem és a turizmus szerepelt – számolt be Zbigniew Rau.

Hirdetés

Közölte: felvetette a Fehéroroszországból Európába irányuló illegális bevándorlás problémáját is, és arra kérte török kollégáját: Ankara „szenteljen nagyobb figyelmet a több hónapja tartó folyamatnak”, mely során „különféle útvonalakon, gyakran isztambuli átszállással Minszkbe repülővel érkező migránsok” próbálnak illegálisan átjutni Lengyelország keleti határán.

Amint Rau hozzáfűzte, Cavusoglu ez ügyben „sokoldalú segítséget ajánlott”, mely kétoldalú hírszerzési együttműködésen, az embercsempészeti csatornák közös feltárásán fog alapulni.

A török külügyminiszter megerősítette: kész e téren közös munkát indítani. Tapasztalatcserét ajánlott fel Lengyelországnak és Litvániának is az illegális bevándorlás terén. Közölte: a közeli jövőben Törökországba látogat a lengyel belügyminiszter, hogy további konzultációkat folytasson az ügyben. Cavusoglu kiemelte az embercsempész-hálózatokkal folytatandó harc fontosságát.

Korábban írtuk

Mevlüt Cavusoglu egyik résztvevőként szerepel a kedden a lengyel fővárosban kezdődő kétnapos biztonságpolitikai konferencia, a Warsaw Security Forum programjában.