Fotó: shutterstock.com/totophotos
Hirdetés

A trend az utóbbi egy évtizedben tapasztalt folyamatos csökkenést követi, bár a hírportál megjegyezte, hogy a házasságok számára hatással lehettek a koronavírus-járvány miatti zárlatok is.

Tavaly 2021-hez képest mintegy 800 ezerrel kevesebb, vagyis mindössze 6,83 millió házasságot jegyeztek be az 1,4 milliárd lakosú országban a polgári ügyek minisztériumának honlapján ismertetett adatok szerint.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a közelmúltban Kínában bevezetett intézkedések, melyekkel arra akarták ösztönözni a nőket, hogy több gyereket vállaljanak, kevés sikerrel jártak, a népesség majdnem 10 százalékkal fog csökkenni a következő két évtizedben az előrejelzések szerint, és az évszázad vége előtt egymilliárd alá esik az ország lakosságának száma.

Kína lakossága az utóbbi hat évtized során első alkalommal csökkent 2022-ben. A születések száma is ezer főre vetített átlagosan 6,77-re esett, ami szintén a legalacsonyabbnak számít a feljegyzések kezdete óta. Összehasonlításul: 2021-ben ezer főre 7,52 születés jutott.

Népességkutatók az öregedő társadalom, a munkaképes lakosság csökkenésére és a helyi kormányzatok eladósodásra figyelmeztetnek.

A házasságok és a születésszámok javítása érdekében a pekingi vezetés májusban több mint 20 városban jelentett be ösztönzőprogramokat. Egyes kínai tartományok mindemellett a fizetett házassági szabadságok meghosszabbításával próbálják megsegíteni a frissen egybekelt párokat.

Korábban írtuk