Fotó: MTI/EPA
Árvízben rekedt embereket mentenek a Fülöp-szigetek középsõ részén fekvõ Leyte tartományban
Hirdetés

Hatvankilenc ember megsérült, amikor a trópusi vihar a hétvégén végigsöpört a Fülöp-szigeteken – tette hozzá az ügynökség.

Korábban a hatóságok 42 ember haláláról számoltak be.

A természeti katasztrófa több mint 1,9 millió embert érintett, közülük mintegy 975 ezret kitelepítettek. Több mint 309 ezren tartózkodnak menekültközpontokban – közölte a katasztrófavédelem.

A legtöbben, 53-an földcsuszamlásokban és áradásokban haltak meg pénteken a heves esőzéseket követően Mindanaón, az ország második legnagyobb szigetén, a szigetcsoport déli részén.

Korábban írtuk


Naguib Sinarimbo, a Mindanao Bangsamoro régió polgári védelmi tisztje azt mondta, hogy a keresési és mentési műveletről áttérnek a mentési műveletre, mert a túlélés esélye két nap után gyakorlatilag nulla.

Az ország fő szigetére, Luzonra a vihar szombat éjjel csapott le, mindent elsöpört, ami az útjába került, és áramkimaradásokat okozott. Manila és az ország többi települését belvíz öntötte el.

A Nyugat-Visayas régióban tizenkilenc, míg a Manilától délre fekvő Cavite, Laguna és Batangas tartományokban 12-en haltak meg. A vihar által sújtott más keleti és déli tartományokból további 14 halálesetet jelentettek. Huszonkilenc embert eltűntnek nyilvánítottak a kelet-visayasi régióban – közölte a katasztrófavédelem.

A Nalgae várhatóan hétfő késő este távolodik el a Fülöp-szigetek térségétől – közölte a meteorológiai hivatal. A szél maximális sebessége elérte az óránkénti 85 kilométert, a széllökéseké pedig az óránkénti 105 kilométert.

A Fülöp-szigeteket évente átlagosan 20 tájfun és heves vihar sújtja.