Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera (archív)
Hirdetés

A Washingtoni Gazdasági Klub konferenciáján arra a kérdésre, hogy vajon az elnök még a 2020-as választások előtt csökkentené-e az amerikai katonák számát afgán földön, Mike Pompeo azzal válaszolt: „erre vonatkozó utasítást kaptam az Egyesült Államok elnökétől”.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Donald Trump egyértelműen úgy fogalmazott:

„Vessetek véget a véget nem érő háborúknak, kezdjétek meg a csapatkivonást”

Az amerikai diplomácia vezetője optimistának mondta magát, leszögezve, hogy az afganisztáni békéről folytatott tárgyalásokon „valódi előrehaladást” értek el.

Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel megbízott különmegbízottja jelenleg is Kabulban tartózkodik, onnan Katar fővárosába, Dohába utazik, ahol a tálibokkal folytatott közvetlen tárgyalások újabb fordulójára kerül sor.

A Washingtoni Gazdasági Klub rendezvényén Mike Pompeo – szintén kérdésre válaszolva – nem zárta ki, hogy egyszer majd induljon az Egyesült Államok elnöki posztjáért.

„Soha nem voltam képes arra, hogy előre megjósoljam, mi lesz a következő munkám, s úgy gondolom, hogy ez érvényes erre a felvetésre is”. Majd hozzáfűzte: „ha úgy gondolnám, hogy szolgálhatok, semmi nincs, amit visszautasítanék Amerikáért”.

Mike Pompeót Donald Trump elnök egyik legszorosabb szövetségeseként tartják számon az amerikai politikai életben, és senki nem kérdőjelezi meg, hogy a 2020-as elnökválasztásokon is Donald Trumpot támogatja.

Washingtonban bejelentették, hogy egy afgán katona hétfőn agyonlőtt két amerikai katonát Afganisztánban.

Jelenleg mintegy 17 ezer külföldi katona teljesít szolgálatot Afganisztánban. Körülbelül felük, 8500 amerikai katona tagja a NATO vezette afganisztáni Eltökélt Támogatás missziónak, amelynek feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.

Idén már négyezer civil halt vagy sebesült meg az afganisztáni háborúban

Csaknem négyezer civilt öltek vagy sebesítettek meg az afganisztáni fegyveres konfliktusban az idei év első felében, és ennek nagyobb hányadát az afgán kormányerők és a velük szövetséges NATO-erők okozták, kisebb részt az iszlamista lázadók – olvasható egy kedden Kabulban bemutatott ENSZ-jelentésben.

A tálib lázadók és Washington közötti tárgyalások nemrég fontos fázisba jutottak, az amerikai tisztségviselők azt remélik, hogy a 18 éve tartó konfliktus szeptember elseje előtt lezárható lesz egy békemegállapodással. Azonban a diplomáciai erőfeszítések ellenére a háború mind a mai napig tart, a civilek folyamatos fenyegetettségben élnek: tartaniuk kell a kifejezetten őket támadó lázadóktól, attól, hogy szárazföldi harcok alakulnak ki tartózkodási helyükön, illetve, hogy a koalíciós erők légicsapásainak – amelyeknek célpontjai a lázadók – ők is áldozatul esnek. A lázadók gyakran vegyülnek civilek közé, „élő pajzsként” használják őket.

Az ENSZ afganisztáni segélymissziójának (UNAMA) jelentése szerint a legtöbb civil szárazföldi összecsapás során vesztette életét, és csak ezután következnek okként a házi készítésű pokolgépek és a légicsapások.

A tálibok és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet fegyveresei 531 civilt öltek meg és 1437-et megsebesítettek január 1-je és június 30-a között. 985 civilt kifejezetten megtámadtak, köztük kormánytisztviselőket, törzsi és vallási vezetőket, segélyszervezeti alkalmazottakat. A megtámadottak közül háromszáz meg is halt.

A kormányerők 403 civil halálát okozták, a NATO 314-ét, emellett a koalíciós erők együttvéve 680 civilt sebesítettek meg az év első hat hónapjában, 31 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A civil áldozatok összesített száma azonban csökkent az idén 2018 első feléhez képest: a csökkenés 27 százalékos, igaz, a 2018-as adat a mindenkori legnagyobb volt a háború 2001-es kezdete óta. A lázadók az idei első fél évben 43 százalékkal kevesebb civil halálát okozták, mint a tavalyiban.

Az említett idei adatokon belül legkevesebb 144 nő és 327 gyerek szerepel a halálos áldozatok között, és több mint ezer nő vagy gyerek sebesült meg. Légicsapás 519 civil halálát okozta az idén, közülük 150 volt gyerek – olvasható a jelentésben.

„A szemben álló felek más-más magyarázatot adnak arra, hogy miért alakult így az áldozatszám, de mindegyik a saját taktikáját akarja vele igazolni. Csak abban az esetben tudnák csökkenteni a civil áldozatok számát, ha a harcok intenzitását csökkentenék” – jelentette ki Richard Bennett, az UNAMA emberi jogi vezetője. Egyelőre egyik érintett fél sem reagált a jelentésre.